Plaça des Peix. L’oferta és tan diversa com assequible a totes les butxaques - Cris

TW
0

En temps de crisi, les famílies han de mirar prim a l'hora de fer la compra diària per menjar. Una solució barata i saludable és consumir el peix autòcton, un producte fresc i d'alta qualitat, el millor contrincant dels congelats. Lluny del tòpic de que el peix és car, a Menorca trobam a les peixateries una oferta ampla a preus assequibles.
Promocionar aquest producte local és l'objectiu de les VI Jornades Gastronòmiques i Culturals de Peix Autòcton. Es celebraran el proper diumenge, dia 17, a Ciutadella, a la Plaça de la Catedral, organitzades per les Confraries de Pescadors de Maó, Ciutadella i Fornells, amb el patrocini de l'Ajuntament, el Consell i el Govern balear. El patró major de la Confraria de Pescadors de Ciutadella, Josep Caules, explica que la vida moderna ha canviat els hàbits de consum. "La gent avui dia té poc temps per cuinar i opta per comprar peix congelat, que ve de fora. Hi ha el tòpic de que els productes de la mar són cars, però a les peixateries de l'Illa hi ha una ampla oferta de peix autòcton a preus econòmics", afirma. El seu argument és que el peix d'aquí és un aliment fresc, sense conservants ni colorants, i molt recomanable per a una dieta sana. De fet, darrera el consum d'un producte de qualitat com és el peix autòcton hi ha la supervivència de moltes famílies. És per açò que any rere any les confraries de pescadors intenten que la societat illenca recuperi el consum de peix local a través de l'organització de les jornades de cuina marinera.

Cati Bosch, venedora de la Plaça des Peix de Ciutadella, apunta els diferents preus del mercat, segons la butxaca de cada consumidor. El jarret és el peix autòcton més econòmic, a 3,60 euros el quilo. A partir d'aquest preu, es pot trobar gató (5 euros el quilo), mare de lluç, mòllera i 'pirulí'. Fins i tot musclos locals a 7 euros el quilo. "El peix fresc conserva més aliment", diu. Comenta que el preu del peix és relatiu. "Una rajada, per exemple, va a 12 euros el quilo, però al forn amb patates resulta un plat complert per a una família". El mateix enfoc pot tenir cuinar un plat de cànteres (12 euros el quilo) o d'anfós (entre 21 i 24 euros el quilo). De fet, amb la crisi, els preus del peix han baixat, per adaptar-se al consumidor".
També el peix pot ser més o menys car, segons com es compra. Un exemple és el rap. "La coa de rap, amb el peix sense cap i fet net a la peixateria, pot arribar als 40 euros el quilo. Ara bé, el rap amb el cap i sense fer-se net surt a 15 euros el quilo. Així es pot aprofitar el cap per fer arròs caldós o suc de peix i és un producte que ret a la taula de casa", explica. Un altre exemple de saber comprar és l'aluja, un tipus de calamar amb l'única diferència "que s'ha de cuinar un poc més i que surt a 4 euros". Precisament, durant les jornades la gent podrà tastar l'aluja amb cebes. També l'arròs caldós de peix roquer o la coca de gató, entre molts altres plats, que elaboraran els restaurants Cafè Balear, El Jardín, Cas Ferrer i Desport. Les degustacions seran el dia 17, a la Plaça de la Catedral, a partir de les 12 hores amb la música del grup Xalandrí. Abans hi haurà la popular cuinera Paquita Tomàs, qui oferirà un show-cooking per promoure la cuina marinera.