Varietat. Tot el cap de setmana es poden veure pintures, escultures, tapissos, collages, fotografies, peces de joieria i d’altres, a cinquanta cases - Paco Sturla

TW
0

Com va dir l'actor migjorner Àlvar Triay en el pregó amb que encetà la Gran Migjornale 2010, el poble des Migjorn Gran es va omplir les botes d'art gràcies a aquesta iniciativa de l'Associació Amics de l'Art, que acosta la creació plàstica a la gent d'una manera tan original.

Fins a 68 artistes d'una gran diversitat de disciplines van exposar la seva obra a cinquanta cases que s'afegeixen al projecte i que no només permeten la contemplació de les creacions dels diferents autors, sinó que també deixen veure l'arquitectura pròpia de Menorca, amb els seus tradicionals patis i d'altres elements característics.
pregó

Passats cinc minuts de les set i mitja del capvespre, la presidenta de l'entitat organitzadora, Araceli Torrent, va ser l'encarregada d'obrir la Gran Migjornale tot presentant el pregoner d'enguany. Torrent es mostrà molt satisfeta i va valorar l'èxit de la convocatòria per la gran quantitat de gent que omplia els carrers del poble. Durant el pregó Àlvar Triay va parlar d'aquella "cosa especial que no sé ben bé que és" però que té es Migjorn Gran, "aquella cosa que se sent (...) que està en la pell (...) i que a uns els fa pintar i a altres els fa obrir les portes de ca seva per exposar-hi art". Una iniciativa, la Gran Migjornale a la qual Triay convidà perquè els presents "us deixeu endur per aquesta voràgine, per aquesta seducció" que suposa aquesta macroexposició .

Cada un dels 68 creadors que durant tot el cap de setmana són al municipi migjorner exposa a una casa o edifici. Una d'elles, la pintora Marianela Gallardo que exposa uns catorze quadres al Restaurant Chic, afirmava que "m'encanta perquè treu les obres de la galeria. Aquí hi ha més interactivitat, hi participen els fillets, les obres estan integrades en l'arquitectura de les cases". Una opinió semblant té la ceramista Abby B. Ribot qui considera que "és una iniciativa molt original" per proposar un tracte diferent amb la gent. "Es llancen més, poden conèixer l'autor de les peces, hi ha un contacte directe que va molt bé per donar-se a conèixer".

Però la Gran Migjornale no seria possible sense els propietaris de les cinquanta cases que enguany s'han adherit a la iniciativa, que es presten a obrir les seves portes perquè hi entri tothom qui ho desitgi, no només per contemplar les obres exposades, sinó per l'atractiu arquitectònic. Miquel Subirats és una d'aquestes persones que cedeix ca seva. "És la tercera vegada que hi participam i de cada vegada notam que hi ha més qualitat" en les obres que s'exposen.

Però la Gran Migjornale és més que tot açò. L'art es respira al carrer, amb concerts com el del violinista Carol Stater i el violista Ian Jewel, l'espectacle dels acròbates de Tropical Mecánico o amb la demostració en directe de l'aquarel·lista Brian Smith. També hi ha activitats com la de pintura en viu amb una model a càrrec del grup de Vicent Russell i Maria Sanlley, i la que realitzaran artistes de La Fábrica i que servirà per pintar un mural. Totes les activitats realitzades ahir es repeteixen avui.