Cavall. Una cinquantena de caixers van participar ahir en la primera jornada de les festes patronals en honor a Sant Martí - Gemma Andreu

TW
0

Es Mercadal va viure ahir amb eufòria el primer dia gran de les festes en honor a Sant Martí.

L'ambient festiu es va començar a ensumar a mitja tarda i així ho anunciaren les campanes que tocaven i repicaven sense parar.

Eren les cinc del capvespre en punt quan, amb un sol resplendent que il·luminava qualsevol racó de la vila, va aparèixer pel carrer Major el jove fabioler, Francesc Gomila, de només 12 anys qui, sens dubte, posà la pell de gallina en demanar permís per començar la festa i entonar el primer toc de fabiol. Però després del silenci, va esclatar la festa.

Fou a partir de llavors que el fabioler va començar el replec d'una cinquantena de caixers. La primera fou la caixera sobreposada, Regina Sintes, qui recollí la bandera de l'Ajuntament. Després seguiren amb la resta de components de la qualcada.

Una multitud de gent esperava ben prest davant la casa del caixer batlle, Francesc Ametller, per veure'l sortir i pujar al cavall. No fou fins a les 18.35 minuts quan de lluny però ja en l'avinguda Ronda de s'Estància, la suau melodia del fabiol i el tambor anunciaven que la qualcada ja estava arreplegada i preparada per iniciar el jaleo. El rostre de satisfacció del batlle va entrar en diàleg amb el toc de fabiol que li oferí Francesc Gomila. Toc de guindola amb el caixer capellà i caminet per rebre, en mans de la primera tinent de batlle, Rosa Palliser, el bastó de comandament que l'acreditaria com a màxim responsable de la qualcada.

Mentre tot aquest ambient de protocols ocorria, els gegants i capgrossos posaren música i color al públic més jove de la jornada.

La plaça estava plena a vessar, la gent esperava l'arribada dels caixers i del jaleo. Però per tal de no fer tan llargs els minuts, alguns s'entreteniren versant algunes cançons com "Un senyor damunt un ruc" o es llençaven enlaire els uns als altres amb un cor d'espants entonat per la resta de gent.

Passaven uns minuts de les set i mitja de la tarda quan el caixer batlle, Francesc Ametller, i el caixer capellà, Francesc J. Cardona, oferiren el primer ball a tot el públic per tal de donar pas a l'anhelat inici del jaleo amenitzat per la banda de música des Mercadal, dirigida per Litus Arguimbau.

Tothom volia immortalitzar el moment, tothom desitjava tenir un record gràfic d'aquella estampa, tothom volia ensenyar als seus allò què havien viscut. I és que les càmeres fotogràfiques funcionaren ahir més que cap altre dia.

Segons informa Creu Roja, en el tancament d'aquesta edició s'havien realitzat 27 intervencions, cap d'elles de caràcter greu, la majoria produïdes per cops i trepitjades de cavall. Creu Roja va desplaçar ahir as Mercadal tres ambulàncies i 19 voluntaris. I Protecció Civil, després de quatre anys sense assistir-hi, enguany ho ha fet amb vuit voluntaris.