Alaior. Amor Pascual, alcaldessa d’Alcañiz, va pronunciar la conferència sobre participació ciutadana - Cris

TW
0

Alaior celebrà ahir els 706 anys de la seva fundació amb un acte institucional, celebrat a l'Ajuntament, que va tenir com a convidada especial l'alcaldessa de la població d'Alcañiz (Teruel), Amor Pascual qui va oferir una conferència sobre els processos de participació ciutadana a la localitat de la qual és la màxima representant.

La sala d'activitats ciutadanes acollia l'acte al que assistiren nombrosos alaiorencs i alaiorenques i que s'iniciava amb l'entrada solemne de tots els representants polítics de la població que precedien a Amor Pascual. L'alcalde, Pau Morlà, va iniciar l'acte amb un discurs sobre la història d'Alaior, recordant algunes de les dates claus d'una població que neix entorn d'una església d'acord amb el model urbanístic medieval en el cim d'un coster que tenia un topònim semblant al que ha derivat fins l'Alaior actual. L'alcalde també va destacar els principals valors d'Alaior que va resumir amb "un poble amb empenta, creativitat, cohesió social, diàleg i tolerància".

Amb l'objectiu de compartir la celebració històrica amb altres realitats municipals, com puntualitzà Morlà, cada any per la diada es convida alguna personalitat destacada per parlar de municipalitat. Aquest any el grup d'Esquerra Unida havia convidat l'alcaldessa Amor Pascual d'Alcañiz qui d'entrada amb la seva presència feia real un apropament entre els dos pobles que segons va versar tenen molts punts en comú. Alcañiz és una població amb 16.000 habitants, d'interior i rodejada per un riu. Es congratulen, com Alaior, de tenir importants restes arqueològiques, de l'època íbera, i d'un casc medieval, que estan rehabilitant, i que conté tantes costes inclinades com el poble que la convidava així com "molt bona gent", com ja havia pogut conèixer en les poques hores que portava al poble. Però Pascual havia vingut a Menorca a parlar de participació ciutadana en l'àmbit local, un dels seus principals objectius en el que és el seu primer mandat, un tema que, com explicà, afecta tots els municipis sense distinció. La participació ciutadana és fonamental per tirar endavant el progressisme i trencar, segons les seves pròpies paraules, "la separació entre ciutadania i ajuntament, perquè la ciutat és de tots els ciutadans i no tan sols dels seus governants". Per fer-ho possible cal posar per davant "la sobrietat, l'equitat, l'esperit de justícia, la solidaritat i la participació obrint nous camins de comunicació amb els ciutadans". És possible, assegurà, i és la manera de tornar a la política original, per revitalitzar la confiança i propiciar plantejaments participatius reals perquè "la participació ciutadana reforça la democràcia".