TW
2

Un any més, el darrer cap de setmana d'agost ha obert el camí cap a les festes de Sant Lluís. El dissabte festiu, un dels dies més esperats de l'any per a molts, començà amb la tradicional visita (per aquells que ho volgueren) a tots els gegants que més tard passejarien pel poble per iniciar les festes. A més, es pogué veure com es prepara i vesteix un cavall per a les festes gràcies al caixer vocal, Francisco Sánchez, ahir al Pla de Cas Rector. De manera seguida, a partir de les 12.30 hores una representació dels cavallers de la qualcada de Sant Lluís d'enguany va irrompre al Geriàtric per repartir l'aigua-ros i desitjar a tots unes bones festes.

Mentre passava el matí, tothom ja es preparava perquè arribés el moment més emotiu. El repic de campanes a les 16.30 hores marcà el punt de partida de les festes de Sant Lluís. Les colles de gegants i grallers de l'Illa, per la seva banda, donaren el tret de sortida pels carrers després d'esperar un any aquest dia gran. La colla de gegants de Reus tornà a il·luminar els carrers del poble després de tres anys d'absència a les festes.

Noticias relacionadas

17 hores. Nervis i alegria brotaven de les cares dels espectadors. El fabioler s'apropà al Pla de sa Creu, on la batlessa, Montse Morlà, aguardava la seva arribada per donar-li pas al protocol de la qualcada de les festes. Tot seguit, demanà permís per anar a cercar la caixera sobreposada, Itziar Pons, per després, junts, dirigir-se cap a l'Ajuntament a replegar el penó i iniciar, de manera oficial, el replec de tots els membres d'enguany. Domingo Gayón, caixer casat, s'agregà minuts més tard al fabioler i a la caixera fadrina.

De manera simultània i per carrers diferents, tots els gegants passejaven pels racons més cèntrics del poble, com per exemple, pel carrer Comte de Lannion, nom del governador francès que va ordenar la construcció d'aquesta població menorquina durant la denominació francesa. Eren les 18.05 hores quan, al Pla de sa Creu, s'incorporaren a la qualcada el caixer pagès, municipal, batle i capellà. Per aquest ordre. Seguidament, la batlessa de Sant Lluís va fer entrega del bastó al caixer batle, un dels més veterans de la qualcada. Devers les 19.30 hores tots els caixers davallaren dels seus respectius cavalls per presidir les solemnes completes a l'Església parroquial del poble amb l'assistència d'autoritats i cavallers. El jaleo, previst a les 20 hores, s'inicià amb només mitja hora de retard però no va ser motiu per deixar de fer bulla. Tres voltes tancaren el dia gran.