TW
4

La diana de les 8.30 hores, a càrrec de la Banda de Cornetes de Dalt Sant Joan, desvetllà i convidà tothom a sortir de casa seva per viure l'últim dia de festa a Fornells. Un cop acabades les dues voltes de trompetes i tambors pels voltants del poble mariner, començà el replec de la qualcada encapçalada pel fabioler Isaac Triay Moll. Un a un, els caixers s'incorporaren de bon matí per encetar el diumenge de les festes. Cares de melangia i alhora de satisfacció s'apoderaven dels rostres dels 46 genets.

El repic de campanes devers les 11 hores anunciava l'hora de l'última missa en motiu de Sant Antoni Abat. Puntuals, tots els caixers es dirigiren a l'Església a presenciar la celebració presidida pel caixer capellà, Joan Tutzó Sans. Un acte religiós que reuní moltes persones de totes les edats i que durà més d'una hora. Mentrestant, aquelles persones que no assistien a la missa, gaudiren d'un dia de ple sol i d'estar vora la mar per poder donar-se un bany ben refrescant. Ja passades les 12 hores (hora prevista perquè comencés el jaleo), els cavallers sortiren de l'Església per anar cercar els seus cavalls i així donar inici a l'últim jaleo.

La Banda de Música des Mercadal, el públic i la gent que omplia els bars esperaven impacients l'arribada de la qualcada. A les 12.30 hores (mitja hora més tard) sonà per primera vegada en el diumenge la melodia del «Jaleo» i entraren els dos primers caixers encapçalats per Maria Fuxà de 18 anys (caixera fadrina del bienni 2015-2016), als qual seguiren els altres integrants de la qualcada. Van ser tres voltes que van durar fins les 15 hores, aproximadament, i una última volta de canyes va donar per finalitzat el tradicional jaleo de Sant Antoni.

Noticias relacionadas

L'entrega de canyes, un esdeveniment molt emotiu, omplí de nou la plaça de s'Algaret de Fornells per fer costat i fer gaudir a tots els cavallers. D'un en un s'anaven col·locant al voltant de la plaça per presenciar el lliurament de canyes verdes als seus companys. Algunes parelles estaven formades per pares i fills, fet que va encongir els cors de tots els presents. Llàgrimes de felicitat es plasmaven a les cares de tots els familiars que van assistir a un dels últims actes.

Quan tot això va haver acabat (sobre les 16 hores), la qualcada va fer dos caragols amb distintes tonades per part de la Banda de Música des Mercadal amb el bullici de tots els espectadors. Quan va finalitzar, la plaça es va anar buidant a poc a poc. Seguidament, els genets van baixar per última vegada dels seus cavalls per dirigir-se a la pujada tradicional amb la companyia de la Banda i de tothom que els va voler acompanyar per acomiadar-se d'unes festes que han estat menys multitudinàries que altres anys però que, tot i així, han estat molt sentides.

Avui, a les 22.30 hores, el cel i les aigües fornelleres s'enlluernaran amb uns espectaculars focs aquàtics per concloure unes festes en un entorn únic: rodejat per aigua i d'un ambient armoniós.