Maó ha celebrat aquest matí l'acte institucional de
Sant Antoni, per commemorar la conquesta de
Menorca pel Rei Alfons III l'any 1287. Ha estat, amb una ofrena floral als peus del monument d'Alfons III a la Plaça Conquesta, i una posterior representació popular de la presa de Menorca, amb la Colla de Geganters de Llucmaçanes.
L'acte ha començat a les 11 del matí, amb el cercavila de la Banda de Música de Maó. Mitja hora més tard, a la Plaça Conquesta s'hi ha fet l'ofrena, amb presència de la corporació municipal, així com del Consell, el Govern i el director insular de l'Estat, Javier López Cerón.
La batlessa de Maó, Àgueda Reynés, ha pronunciat unes paraules en les que ha recordat "la fita històrica més important per aquesta terra i per la seva gent, ja que des de llavors formam part de la civilització cristiana, del món occidental".
En el seu discurs, Reynés no ha volgut passar per alt que "recordam una acció bèl·lica, un enfrontament que generà moltes víctimes i que mos ha de servir per entendre d'una altra manera la relació entre els pobles i entre cultures, el camí de la integració i la convivència". Així, es referí a l'atemptat que ha patit aquest dimecres el setmanari satíric Charlie Hebdo fent "reivindicació de democràcia i defensa activa de les llibertats".
Per altra banda, l'acte també ha servit perquè la presidenta de la corporació municipal faci una exposició defensant lagestió feta pel seu equio de govern aquests darrers anys, durant una "etapa de dificultats" que "acabam de viure" i que "encara mos crea inquietud".
Acabat l'acte a la Plaça Conquesta, l'acció va passar a la Plaça Constitució, on la Colla de Geganters de Llucmaçanes va escenificar la conquesta amb els gegants del Rei Alfons III, Abu Umar i Nura, amb la música dela Banda deMaó i el cor de l'Orfeó Maonès.
infants
Els gegants del Rei Alfons III, Abu Umar, Nura i en Tomeu i na Guida, van ser els protagonistes del darrer esdeveniment d'aquest matí commemoratiu. Va ser a la Plaça Constitució, on les figures de la Colla de Geganters de Llucmaçanes van representar amb balls el traspàs de poder a mans cristianes, amb un almoixerif que duu a la mà la clau de l'Illa. Tot, en presència de Nura, que encarna Menorca.
Van acompanyar els geganters els músics de la Banda de Maó i els membres del cor de l'Orfeó Maonès, que van posar les notes musicals a un acte que va presenciar un nombrós públic.
15 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Uns gegants a sa plaça per es mes de gener; quina és aquesta nova "tradició"?. i darrera sa plaça quatre "jans i un boi". Si treim sa banda de música i familiars, es cor i familiars, polítics del PP i familiars, batles de fora poble i familiars. Qué és aquesta pallassada?. A cent metres hi havia molta més gent.
La estatua la hizo el escultor Federico Marés. Aunque fue en la epoca del General Franco, este evidentemente no la hizo.
Los que dicen No a la Memoria histórica, ahí les tenemos reivindicando un acto de hace siglos que ya no tiene sentido en España de europa. Y, no hay que olvidar que quien hizo la estatua, tal como se puede leer en la parte de atrás de la estatua de Alfonso III, fue Francisco Franco. Detrás ponemos leer como el dictador que acabó con la democracia en España, hizo la estatua. Me parece que hay muchos actos para recordar y no la memoria medieval.
Si el patrón de Menorca es Sant. Antoni, y se conmemora la reconquista de la Isla por Alfonso III, es bastante lógico q se celebré algún acto en Mahón.
y no cantaron. eeeessss mahhhhon jjjaaa
Para ppHipocrita Vd. todavia no se ha entrarado que estamos en España, un acto de esta naturaleza nunca debe faltar la enseña nacional.
Sinceramente, he sentido vergüenza ajena cuando he visto el vídeo. De verdad Maó/Mahón/ se merece esto?
despues de ver el video.... muy sinceramente. una payasada!!!
yo pondria la bandera republicana
... Entiendo que la ofrenda floral es al rey Alfons y no al santo Antoni, y que el acto no es una fiesta religiosa, pues eso de que apareció mágicamente a bendecir con una mano a los soldados y mientras con la otra daba mamporros a los sarracenos, todos sabemos que es una floritura irreal. Sant Antoni figura pues en nuestra fiesta meramente como adorno, porque casualmente la batalla cayó en ese día. Deberíamos empezar a denominarla como lo que es, la fiesta del pueblo de Menorca, y dejar al santo para lo que está, que es salpicar a las mascotas.