Els alumnes de quart del col·legi de la Consolació de Ciutadella han estat els primers en participar en l'activitat que, cada any, l'Ajuntament posa a disposició dels centres per explicar els orígens, la simbologia i el sentit de les festes de Sant Joan. Una proposta que s'encar-rega d'apropar Carlos Torrent, bon coneixedor de les tradicions locals.
Aquesta és l'activitat que s'acostuma a fer cada any a la mateixa ermita de Sant Joan de Missa, fins a on es desplaçaven els estudiants amb autobús per rebre les explicacions a l'indret que dóna origen a les festes. Enguany però, davant la impossibilitat dels centres de fer front als costos del trasllat, s'ha obert una altra opció, duent les explicacions als mateixos centres.
Tot i la importància del context (alguns fillets trepitjaven per primera vegada l'ermita gràcies a aquesta activitat), la iniciativa es trasllada ara als centres, novament amb la col·laboració desinteressada de Carlos Torrent, qui il·lustra els fillets sobre els orígens de la festa, oferint les claus i responent els molts interrogants que expressen els propis joves, demostrant força interès en aprendre el màxim possible sobre aquesta tradició que aprenen a estimar des de petits.
Explicacions
Carlos Torrent explica l'origen de la festa arrelat a l'obreria de Sant Joan Baptista, i explica per què el cavall n'és protagonista, el per què dels colors de la bandera i de la creu, o l'origen de la música que es sona durant el Caragol des Born. Igualment, també ralla de la tradició de les avellanes, i explica les diferents tonades que hi ha a l'hora de sonar el tambor i el fabiol. A més, igual com ha fet sempre a Sant Joan de Missa, Carlos Torrent també es va endur a l'aula l'asta i l'ensortilla, «perquè tothom pugui provar d'agafar-la, i que vegin el que pesa» i el difícil que és endevinar l'anella al galop.
Aquesta activitat és oberta a tots els centres de Ciutadella, que poden sol·licitar-la a través de l'àrea d'Educació.
3 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
... Soy ateo práctico declarado y orgulloso, y aún así disfruto de la festa de sant Joan, y acepto las críticas a mi anticlericalismo, y las asumo pues esa es mi postura........ pero al bueno de Carlos no acepto le critiquen por su labor, pues si hablamos de estudios pedagógicos para dar charlas a los niños, mejor no hablamos de los "profesores de religión", que por ser no es ni una materia educativa real, ya puestos.
¿Tangencial el tema religioso? Una cosa es el seguimiento de los actos religioso de la fiesta y otra es dudar del origen religioso de la fiesta. Si algú encara té dubtes sobre l'origen religiós de la festa senzillament ho no sap llegir o la seva postura anticlerical no li fa veure més enllà del nas (que ben potser, sigui açò).No dubt de la bona voluntat del senyor Torrent. Però, la veritat sigui dita: per dur a terme sessions didàctiques escolars quin estudis, pedagògics i educatius, té aquest bon home?
... Es un crack. Esta labor didáctica en un entorno lúdico es muy importante... Y sacar a los niños de la ermita para recibir las explicaciones en clase también, mejor focalizar el tema santjoaner en su vertiente festiva que en la religiosa, que es tangencial.