La mirada humorística d’en Zaca, a l’Ateneu de Maó
S’inaugura la mostra gràfica de l’humorista gràfic Juan Zacarias Guerra que es resumeix en les temàtiques de la natura, la política, la cultura talaiòtica, la il·lustració i l’esport
Zaca, a l'exposició a l'Ateneu, amb els seus dibuixos | Katerina Pu
L’Ateneu de Maó va acollir ahir la inauguració de l’exposició «Zaca, 50 anys de grafisme», un recull dels cinquanta anys de treball desenvolupat per l’humorista gràfic Juan Zacarías Guerra. La mostra gràfica, formada per 143 vinyetes i cartells, es podrà veure fins al pròxim dia 28 de febrer, obert en l’horari d’obertura al públic de l’Ateneu, és a dir, de 10 a 13 hores i de 16.30 a 21 hores.
El president de l’Ateneu de Maó, Jaume Verdaguer, va fer la presentació de l’acte per donar a continuació la paraula al vocal de Belles Arts Josep Bagur que és el comissari de l’exposició que mostra la vessant artística de l’humorista gràfic Zaca a partir de cinc temàtiques: la natura, la política, la cultura talaiòtica, la il·lustració i l’esport.
Josep Bagur va recordar que des de petit sempre havia estat dibuixant i que en la seva època d’estudiant a l’Institut de Maó, en què estudiava segon de BUP, va saber d’un altre alumne que anava dos cursos endavant havia fet una caricatura d’un professor del centre que el va captivar, donat que la caricatura havia captat l’essència del professor, «en Zaca el va dibuixar amb una línia molt neta, sense ombres, que em va impressionar i em vaig adonar de la vàlua d’aquest alumne major que jo, perquè de tots els professors era el més difícil per dibuixar-lo».
Bagur va assenyalar que el segon contacte amb en Zaca va ser quan aquest el 1988 va començar a treballar al diari «Menorca» i a fer vinyetes i caricatures durant trenta-sis anys d’activitat professional, «xerrant amb en Zaca he calculat que durant tots aquests anys de feina al diari ha dibuixat als voltants de 2.800 vinyetes, a més de les caricatures».
Durant la seva intervenció, va assenyalar que l’obra gràfica de Zaca es caracteritza pel fet de combinar en una mateixa vinyeta tres elements, com són el tema, la caricatura i l’humor, a diferència d’altres humoristes gràfics que han treballat en la premsa nacional, fins que també ho han fet Gallego&Rey, amb la particularitat que el primer és el dibuixant i el segon el guionista, mentre que Zaca és autor únic.
Bagur també va voler destacar un fet que l’havia sorprès molt i és que dels polítics convidats a la inauguració de l’exposició, perquè són objecte d’alguna caricatura de les que estan exposades a l’Ateneu, tots ells havien acceptat assistir-hi, i que només se van excusar aquells que els era impossible anar-hi. «Un d’aquests polítics em va comentar que amb les caricatures publicades al diari havia rebut per tots els costats, però que les tenia totes emmarcades a ca seva. Un altre em va dir rient que cada diumenge sortia a les caricatures d’en Zaca i que es passava tota la setmana pensant a veure quina seria la del diumenge següent». Precisament, ahir a la filera 0 de la sala d’actes de l’Ateneu hi van estar presents polítics convidats a l’acte que van poder contextualitzar el moment polític i social de les vinyetes que havien estat protagonistes.
Bagur també va recordar que un periodista li havia comentat que una vinyeta d’en Zaca resumia perfectament una notícia, a més de subratllar que «la vida és com una maleta que s’hi anam posant aquestes dosis d’humor dins ella ens la fa més lleugera».
Recursos i inspiració
L’acte va comptar amb una breu tertúlia entre Josep Bagur i Zaca, que va explicar l’aprenentatge i el procés creatiu de la seva obra durant la seva trajectòria professional a «Última Hora Menorca», la seva estada a «Última Hora» a Palma i, finalment, al diari «Menorca». Zaca va explicar que l’elaboració d’una vinyeta era el resultat de l’episodi protagonitzat pel polític en qüestió, els comentaris que es fan sobre aquesta notícia i l’opinió del dibuixant que dona sobre el tema.
El dibuixant va posar damunt la taula una sèrie de recursos que empra qualsevol dibuixant en l’humor gràfic, com comparar un episodi polític amb situacions que són conegudes per la gent, «un dels clàssics és que si la política va malament, dibuixar un Titanic que s’enfonsa, o si es lluita contra els elements, posar uns molins de vents». Front aquests recursos que empra l’humorista gràfic, Zaca també va subratllar la importància de la inspiració que aporta el segell personal i intransferible de l’humor gràfic. El dibuixant va fer una demostració en directe del seu treball que els assistents van poder veure a través d’una pantalla.
Cinc espais per resumir cinquanta anys d’humor gràfic
El passadís d’entrada de l’Ateneu de Maó dona la benvinguda a l’exposició «Zaca, 50 anys de grafisme» amb un perfil biogràfic de l’autor amb comentaris de persones que el coneixen o han treballat amb ell i les vinyetes dedicades a la natura, amb la Reserva de Biosfera, el Camí de cavalls, i el turisme. A la paret de l’ull de l’escala, devora el tríptic de s’Aranjassa, de Pasqual Calbó, ahir es van projectar vinyetes que no estan en l’exposició; la política i els polítics, la rivalitat Maó-Ciutadella i la polèmica Maó-Mahón ocupa el passadís de l’ull de l’escala;la Menorca Talaiòtica s’ubica a la ‘paret de les àmfores’; a la paret de la zona de lectura hi ha els treballs com a il·lustrador, pòsters i contes del Consell insular sobre producte local, entre altres treballs; i la vitrina de la zona de lectura està dedicada a les il·lustracions d’esportistes, a més d’alguns dibuixos originals.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.