Joan López Casasnovas, fallecido en 2022, en una imagen de archivo

TW
0

Plataforma per la Llengua ha posat en marxa una escola de formació a Menorca en record del filòleg, poeta i professor Joan Francesc López Casasnovas (Ciutadella, 1952-2022), en honor a aquest incansable activista, investigador i divulgador del català que va morir fa dos anys.

L'objectiu és analitzar l'estat actual de la llengua i compartir un debat amb experts, obert a la ciutadania, sobre les seves fortaleses i amenaces, així com explorar les seves oportunitats. El curs es durà a terme els dies 20 i 21 de setembre a la seu de la UIB de Can Salort, a Alaior, i comptarà amb ponències, tallers i taules rodones amb la participació de ponents menorquins i de diferents llocs de la catalanofonia. L'entrada és gratuïta, però serà necessari inscriure's.

La vicepresidenta d'aquesta entitat, Mireia Plana, i el delegat Ivan Solivellas, obriran les jornades el divendres a les 18.45 hores. Fina Salord, filòloga i historiadora, introduirà a continuació als assistents la figura de Joan Francesc López Casasnovas, a qui presentarà com el «defensor de les causes justes». La jornada de divendres es tancarà amb la ponència de Pere Comellas, de la Universitat de Barcelona, sobre l'ecologisme lingüístic i la diversitat.

La jornada de dissabte s'iniciarà amb la ponència sobre «L'imaginari sociodiscursiu del supremacisme lingüístic a Espanya», a càrrec d'Ivan Solivellas, i continuarà amb una taula rodona sobre el paper de l'escola en la normalització lingüística. Astrid Bierge, de Tallers per la Llengua, realitzarà una sessió d'assertivitat lingüística i Vicenta Tasa, de la Universitat de València, parlarà del sistema de drets lingüístics a l'Estat espanyol.