«Boires». Carles Moll davant una de les obres de gran format que es pot admirar a aquesta exposició, a la Sala Municipal del Roser de Ciutadella | J.P.F.

TW
0

«Amb aquesta exposició he volgut ajuntar i confrontar gravats, escultures i pintures, les tres disciplines artístiques amb què normalment faig feina», explica Carles Moll, artista plàstic i professor.

Des d'aquest passat divendres i fins al 13 de juliol, la Sala Municipal del Roser acull aquesta mostra de l'esplendent enginy i la infinita capacitat expressiva de qui ha transformat la idea i la creació artística en la seva manera de viure i entendre el món.

MAHON. ARTE. CARLES MOLL, El artista plástico firma ‘Confrontacions’, una muestra que actualmente exhibe en la Sala Sant An

«Es tracta -afegeix- de mostrar la repetició de temes, les dèries, les diferències formals i de continguts, segons quina sigui la matèria emprada». Segons la tècnica o la disciplina emprada. Així, Carles Moll aconsegueix transformar el missatge, el contingut i l'impacte de cada obra. Canvia la mirada de l'artista i barata la percepció de l'espectador.

MAHON. ARTE. CARLES MOLL, El artista plástico firma ‘Confrontacions’, una muestra que actualmente exhibe en la Sala Sant An

Metamorfosi i univers oníric

Aquesta metamorfosi que ens atrapa forma part de l'univers oníric de qui, humà, humil, senzill, es defineix a ell mateix com «artista plàstic menorquí que visc al terme des Migjorn Gran. També em dedic a la docència d'algunes tècniques artístiques i, eventualment, a la il·lustració».

I ara prepara l'escenografia d'una obra de teatre. Sap treballar la pintura, el gravat, la talla en fusta i l'escultura. Sense pensar en un estil propi, que hi és, Moll obre un diàleg entre les tècniques, que planteja com una confrontació, una bella lluita. Aquí sorgeix el nom d'aquesta exposició: «Confrontacions».

«M'agrada que les obres d'art tenguin un significat obert. Si contenen el misteri que les fa valuoses, irreverents i transformadores, s'adaptaran al pas del temps i cada espectador hi trobarà el seu camí, el propi camí que hi ha dintre seu», afirma.

Per a Carles Moll, «una obra d'art ha de plantejar preguntes més que no donar respostes, i colpejar la consciència de l'espectador, encara que només sigui per al breu moment en que romandrà dins la sala». Anau, idò a la Sala del Roser hi sentireu, vius, els cops amb els que Carles Moll ens interpel·la i pregunta.

Autor del linogravat, imatge de la portada de la revista Sant Joan 2024 d’Es Diari

Carles Moll acceptà, amb il·lusió, l’encàrrec d’«Es Diari» per a crear i dibuixar la portada de la revista Sant Joan d’enguany.

El treball ja està acabat i forma part de la publicació dedicada a les festes de Ciutadella.    Explica que «es tracta d’un gravat i una aquarel·la que configuren  una mateixa imatge».    «Concretament és un linogravat que interpreta una fotografia antiga trobada en una revista local de l’any 1975», afegeix.

Carles Moll ret, amb aquesta original portada, un doble homenatge: «el primer als linogravats de Francesc Hernández Mora, de temàtica santjoanera, en que apareixen representats els diferents estaments de la qualcada. I un segon, a les revistes locals que tants anys fa que treballen pel bé de conservar i difondre aquesta part de la cultura menorquina, i per tant, d’identitat tan nostra».