El valencià Efrén López, durant una actuació. | E. López

TW
0

Els Fosquets de Lithica comptaran aquest dijous amb un trio de virtuosos per acostar la música persa al públic menorquí. Es tracta de Yasamin Shahhoseini, Efrén López i Ruven Ruppik, amb un espectacle amb el qual oferiran una visió molt personal dels llenguatges musicals de diferents segles en els que han aprofundit.

Yasamin Shahhosseini és una de jove iraniana que destaca en l’actualitat pel seu domini del llaüt persa, àrab i turc (oud), a més de compositora. Acaba de rebre el premi de l’Aga Khan Institute, per la seva feina de revitalització de la música persa, en un moment complicat al seu país, amb tensions i reivindicacions de les dones.

Per altra banda, Efrén López és un músic valencià amb gran experiència en l’àmbit de les musiques antigues i d’arrel, impulsor de nombrosos projectes i reconegut compositor, productor i docent. Toca diferents instruments de corda medievals, de l’Orient Mitjà i la Mediterrània oriental, que són el complement perfecte de les melodies que interpreta Shahhosseini.

El tercer músic d’aquesta vetllada musical será el percussionista alemany Ruven Ruppik, qui domina des del clàssic al flamenc i la música àrab, aportant bones dosis de força, color, sensibilitat i un pols infalible.

Cada un dels tres intèrprets és un referent en la música antiga, d’arrel, persa o en la percussió de tot tipus d’instrument, com en el cas Ruppik. En aquesta ocasió resulta rellevant la participació de Yasamin pel que significa ser una intèrpret iraní que va de gira arreu del món.

Tot i que els tres artistes ja han treballat junts anteriorment, el concert a Menorca suposarà la seva col·laboració més estreta, amb aquest concert que titulen «Música persa». De fet, els tres artistes s’ajunten per iniciar un projecte conjunt que presenten a Lithica, liderat per Efrén López, especialitzat en instruments de corda pinçada de la Mediterrània oriental, l’Orient Mitjà i Àsia central. En definitiva, tres figures de rellevància en els circuïts de la música tradicional, però amb la personalitat contemporània dels tres creatius. Està previst que el concert comenci a les 20.30 hores. L’organitza Lithica Art, que compta amb la col·laboració del Consell, l’Ajuntament de Ciutadella i l’associació Lithica.