Aquest concurs al qual es poden presentar persones entre 18 i 28 anys, està organitzat per l'Associació d'Amics del Museu de Menorca amb suport del Departament de Cultura del Consell Insular de i col·laboració de la Fundació Illes Balears. Els seus objectius són visibilitzar el talent jove, reivindicar el valor inspirador del paisatge i patrimoni menorquí així com promoure el coneixement de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco.
Cloenda 2023
Durant la cloenda es va representar l'esdeveniment guanyador de la passada edició: «Tala-tic-tac», de Miquel López. Aquest músic i estudiant d'Arqueologia a la Universitat de Barcelona va apropar els assistents a una nova manera de divulgar la història d'una pedra que ha viscut en silenci el pas de milers d'anys.
La proposta artística de Roldán, que no ha pogut recollir el guardó d'enguany en persona, va consistir en un concert de viola sola titulat «Mort d'una ànima» a la necròpolis de Cala Morell, el passat 1 de juliol al fosquet, amb una seixantena de persones que van gaudir d'un espectacle màgic. El pas del temps, la vida i la mort van ser els fils conductors del programa musical de vuit peces clàssiques presentat per la violista, un estudi d'anacronies entre espai i sonoritat.
Abans d'arribar a la final d'ahir les millors propostes d'enguany s'han representat durant maig, juny i juliol en diversos jaciments amb entrada gratuïta per divulgar el patrimoni prehistòric de l'Illa amb el talent jove dels participants i les seves obres que cada any milloren de qualitat.
Biel Nadal, organitzador de la Beca Talaiòtica 2023 apunta que «enguany els artistes, músics, ballarins ja venien amb unes idees molt clares per reinterpretar i difondre el paisatge i la cultura, amb idees molt innovadores i tractant temes actuals».
Després de les representacions de les propostes finalistes, de cinc al·lotes, el públic assistent va ser l'encarregat de valorar i votar les propostes.
Els projectes finalistes
Paula Planas (Barcelona, 1998), ballarina professional, a Talatí de Dalt al maig, on després de la seva proposta va ensenyar als assistents a ballar polca i fandango.
Maria Casadellà (Baix Empordà, 1997), dissenyadora d'exposicions, va crear la primera geganta talaiòtica presentada a Torre d'en Galmés al juny, junt amb la colla de gegants i gralles des Castell.
Irene Trapote (Gijón, 1998), artista multidisciplinar i «Tantos pasos como piedras». Intervenció a Torrellafuda per a reflexionar sobre el paper de la pedra transformada pels menorquins.
Kitty Vollmer (Filadèlfia, 1994), arquitecta que creà una instal·lació nocturna sobre la contaminació luminica dins el recinte de taula de Torralba d'en Salort amb peces bioluminiscents.
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Es tracta de promocionar la Menorca Talaiòtica o els viatges de uns quants candidats des de Catalunya, Països Catalans i EEUU? Em sembla bé fomentar sa cultura i les arts dels talents joves, però qualsevol cosa amb el seu nom...