Els grups Suc i Sopes, Rudymentari i Pèl de Gall -a la foto- van protagonitzar el passat dissabte a Sa Vinyeta, Ciutadella, un exitós concert de la gira 'Treu la Llengua' amb una nombrosa afluència d'espectadors. La vetllada va ser organitzada per l'associació cultural Més que Música, la Direcció General de Política Lingüística del Govern, el Departament de Cultura i Joventut del Consell de Menorca i l'Ajuntament de Ciutadella.
LA IMATGE
El públic omple Sa Vinyeta per al concert 'Treu la Llengua'
También en Menorca
- Un excursionista belga aparece muerto en el Camí de Cavalls
- EN DIRECTO | Sorteo de la Lotería de Navidad 2024
- Detenida madre e hija por agresión y daños a otra mujer en un bar de Ciutadella
- La ‘general’ registra dos accidentes por semana en un año trágico para las carreteras de Menorca
- Que ya no sea solo que los depósitos soterrados para el reciclaje...
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
MENORQUÍSe te veu es plumero de enfora i de fet be van fer negarte sa entrada. Ja son ganes de anar derrera histories, un concertas i tu empreñant amb sa llengua. Ous amb caragols
AturditNo he dit que estigui en perill es castellà. He dit que el castellà està perseguit i prohibit, com si d’una dictadura es tractés. Com ha d’estar rotulat un comerç? En català obligatòriament. Com està obligat a impartir la seva classe un professor/a? En català (excepte a ses hores d’anglès, castellà, francès, alemany). Com han d’estar escrits obligatòriament els llibres de text que s’empren a s’escola? Tots en català (excepte els d’anglès, castellà, francès, alemany). En quin idioma ha de dirigir-se un alumne al seu professor/a? En català obligatòriament. Totes aquestes obligacions provenen de la frase que pocs entenen: “utilitzar el català com a llengua vehicular a s’escola”. Açò significa que el català és obligat, forçat al seu ús en el dia a dia escolar, i el castellà és, en conseqüència, prohibit, perseguit, invalidat, rebutjat. A açò em referia. Es vulneren els drets de moltes de les persones que assisteixen a l’escola. I ningú fa res al respecte. En un context escolar, totes ses llengües han de ser valorades, respectades i utilitzades lliurement per les persones si són enteses per tots els oients. És per tot açò que continuo dient que la política lingüística de Catalunya i de ses Illes és discriminatòria. És una política tancada, exclusiva (i no inclusiva) que només permet, accepta una llengua (el català), com si només es permetés una orientació sexual (l’heterosexual), i oblida radicalment la resta d’identitats, que acaben acotant es cap davant d’un sistema asfixiant que no comprenen i pensant que són éssers fallats que es troben i viuen en el lloc equivocat, perquè no són acceptats, perquè sa seva identitat (que ells i elles no han triat, els ha vingut donada) és rebutjada. Fa falta una reforma integral de la política lingüística que la converteixi en INCLUSIVA, valorant i respectant totes ses identitats, arrels, procedències, històries personals, de manera que cap persona senti que els seus drets lingüístics són vulnerats. Fa falta xerrar de “drets lingüístics” i clamar perquè siguin respectats. Aquesta és la meva crida als polítics sensibles, empàtics, reflexius que m’estiguin llegint, siguin del partit que siguin.
@Menorquí, quants mitjans de comunicació son exclusivament en castellà? Lo de Txungueiras va ser una vergonya i era per sa gran majoria sa preferida i era més representativa de sa cultura espanyola, que sa cançó de na Chanel que era una imitació de na Jenifer López. Me poses 2 exemples perduts en català i trobes que està en perill es castellà. I lo de prohibit a s'escola, per aqui si que no. Sa llengua que està cada vegada més arreconada és es català, no castellà. Has trepitjat una escola últimament? Per cert, també m'agrada sa música en castellà o amb anglès.
AturditHi ha ràdio EXCLUSSIVAMENT en CATALÀ, i ho saps. Tele? També n’hi ha EXCLUSSIVAMENT en CATALÀ, i ho saps. Eurovisió? Estigues al dia: Llegeix la notícia “La canción española para Eurovisión podrá ser también en CATALÁN, GALLEGO o EUSKERA” del Diario de Sevilla. En referència a sa cançó “Terra” de Tanxungueiras, a jo personalment no m’agrada: 3 veus que canten excessivament a l’uníson, amb una pobra harmonia musical, un tempo, per a jo, massa lent i un estil que no m'acaba d'agradar. Que s’entengui o no el que diuen (canten en GALLEC) és EL DE MENYS; musicalment a jo no m’agrada. Bona part del jurat professional va preferir, també, d’altres participants. Concerts de Los 40? La Fúmiga va cantar en CATALÀ a Los 40 POP Lleida. A Madrid és clar que pots fer un concert en CATALÀ, una altra cosa és que un promotor vulgui apostar-hi, ja que ha d’invertir doblers i no en voldrà perdre. Sabent que pocs madrilenys entendran ses lletres, més val que la música sigui bona. Va, siguem realistes, el que està PERSEGUIT a ses Illes Balears i a Catalunya és el CASTELLÀ, que està PROHIBIT, tal qual, a molts llocs, en particular i molt lamentablement, a l’escola, que hauria de ser l’espai de formació integral i el màxim de completa de milers d’infants i joves. Com dic, la política lingüística de Catalunya i de ses Illes és discriminatòria, és xenòfoba anticastellana.
@MENORQUÍ, m'ho inmagin per que ho visc constantment. Radio, tele, diaris, concerts com es d'es "40 principales" o "Eurovisión" on es van llevar de sa maniga enchufar a na Chanel y no Las Txungueiras que sa majoria preferia. Per cert, també cantant amb una llengua minoritaria i espanyola com és sa gallega. A Madrid no crec que cantin gaires coses que no siguin en castellà o anglès. Que vols que et digui, jo vaig xalar molt!
Va ser una xalada! Bon cartell de grups exclussivament de Menorca, concretament de Ciutadella. Hem de potenciar sa nostra gent i sa nostra cultura.
Nun holt der Flabioler den Caixer Sobreposat bei diesem daheim ab, und der reitet dann mit der Fahne Sankt Martins an der fiesta... Treure sa llengua és molt fàcil. Esser ignorant i sectari encara ho és més. Saber idiomes, no tant.
“Treu la llengua”… sona ridícul. És ridícul! ¿Us imaginau un concert organitzat de manera que l’únic requisit per a participar-hi fos que únicament i exclusivament es cantés en CASTELLÀ? O que NOMÉS es cantés en ANGLÈS? Ho heu sentit a dir alguna vegada? S’ha organitzat alguna vegada? No, perquè és senzillament ridícul. És més, és discriminatori. Però així és la política lingüística d’aquestes illes: discriminatòria. Sembla que hi ha por que desaparegui la llengua... Però, a veure, pensem-hi, ¿com ha de desaparèixer si la forcen a aprendre obligatòriament a s’escola? És ridícul pensar que es perdrà quan s’obliga al seu aprenentatge forçós a l’escola discriminant, al seu torn, clarament, descaradament i absolutament l’ús del castellà a les aules per qualsevol dels presents. Es parla d’immersió lingüística a les aules, quan és més que una immersió, és un ofegament en tota regla (un ofegament tant dels presents com de qualsevol mena d’indici del castellà). A Menorca se xerren moltes llengües, perquè són moltes les persones que hi viuen, cadascuna amb la seva pròpia història i arrels al darrere. El concepte inventat de “llengua pròpia” conté una discriminació flamant de ses altres llengües que també se xerren a Menorca. Els territoris no tenen drets; les persones que hi viuen, sí. Per aquest motiu, estic molt fart de la política lingüística discriminatòria de ses illes.