En el període d'entreguerres, fins a vint-i-cinc periodistes menorquins desenvoluparen la seva feina en la premsa catalana, deu dels quals ho feren en un dels més destacats diaris nacionals, «La Vanguardia». Una fita prou destacable, en un context prou complex, a la qual l'Institut Menorquí d'Estudis i el Grup d'Estudis de Premsa de la Secció de Ciències Socials, li han volgut dedicar les II Jornades de Premsa i Periodistes de Menorca, amb el títol «El grup menorquí de ‘La Vanguardia' d'entreguerres».
Vídeo de la primera jornada
La primera edició d'aquestes jornades, el 2018, ja van estar dedicades a Sadurní Ximénez Enrich, articulista, viatger i corresponsal de guerra que va encetar aquesta presència de periodistes illencs al diari del comte Godó. I és que més tard, en el període d'entreguerres, ho farien també altres, entre ells Gabriel Olives Orfila, Àngel Ruiz i Pablo, Màrius Verdaguer, Lorenzo Lafuente Vanrell, o els germans Josep Maria, Jaume i Jesús Ruiz Manent, fills de Ruiz i Pablo. Així ho apuntà en la seva ponència Miquel Àngel Limón. Segons il·lustrà, cronològicament, el primer dels vuit periodistes menorquins que «van formar la confluència illenca dins 'La Vanguardia'» va ser Àngel Ruiz i Pablo, a part de l'analista de política internacional Sadurní Ximénez.
Ruiz i Pablo entrà al diari barceloní de la mà del «seu bon amic Miquel dels Sants Oliver», que «era l'home fort de ‘La Vanguardia'». Era l'any 1911 i romandria en la secció d'Internacional fins a la seva mort, el 1927, havent desenvolupat «feines de despatx i de traducció de telegrames», a més de «col·laborar amb una gran quantitat d'articles d'opinió política o social i un abundant manat d'altres d'intenció literària».
Vídeo de la segona jornada
El 1924 ingressà a la redacció Gabriel Olives, després d'haver passat pel diari «El Liberal». Durant gairebé un quart de segle, fins a la jubilació, va ser cap de secció i, a partir de 1930, redactor en cap. A més, el 1909 «fou membre fundador de l'Associació de la Premsa de Barcelona».
Altres tres menorquins que van passar per «La Vanguardia» en el període d'entreguerres van ser els fills de Ruiz i Pablo. Primer ho van fer Josep Maria i Jaume Ruiz Manent, i més tard Jesús, «primer com a cap del servei de documentació i arxiu i, més tard, com a redactor de reportatges il·lustrats», apunta Limón.
«El gran lletraferit Lorenzo Lafuente Vanrell» també va col·laborar de manera regular i freqüent, amb cròniques de corresponsalia des de Menorca, així com amb comentaris i articles, entre 1921 i 1936.
Verdaguer
Màrius Verdaguer va ser, «segurament el més insigne, periodísticament parlant, dels integrants del que denominam aquí grup de menorquins a ‘La Vanguardia'», explica el doctor en Periodisme. I és que l'escriptor hi va tenir una trajectòria extensa, de 1915 a 1940. Entrà amb 24 anys com a secretari de Miquel dels Sants Oliver, i l'11 d'abril de 1917 publicava el seu primer article firmat. La seva trajectòria al diari, de 26 anys, va acabar «per mor de la depuració política de postguerra a la què fou sotmès».
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.