‘Arcos’ (1988), un quadre que descriu una escena a la plaça Nova.

TW
0

«José Roberto Torrent o la mirada màgica del paisatge». Aquest és el títol de l'exposició que li dedica al pintor ciutadellenc el museu digital de pintura Kairoi Art. Es tracta d'una iniciativa impulsada per dos joves estudiants, Daniel Bechara i Marc Sabater, amb l'objectiu de difondre i fer valdre els artistes que van fer del segle XX «el segle d'or de la pintura a Balears».

Sota aquest prisma, els dos futurs enginyers multimèdia han llençat una plataforma digital on reuneixen un fons amb 375 obres d'un total de 96 autors —entre els quals figura també Joan Vives Llull—, no només illencs, sinó també de pintors que van viatjar per l'arxipèlag, contagiant-se de les seves llums i colors, que després plasmaren en les seves creacions.

Segona mostra

L'exposició dedicada al pintor Torrent és la segona que es pot veure a Kairoi Art. I compten per a l'ocasió amb una semblança escrita per Juan Elorduy. Un text on el crític d'art recorda la figura de l'artista, un dels més reconeguts de les Illes «per la seva força dels seus colors i per la humanitat dels seus temes».

José Roberto Torrent (Ciutadella, 1904 - 1990) va deixar un important llegat pictòric. La seva obra «va transitar per diferents estils, des de l'impressionisme a l'expressionisme», amb uns paisatges nodrits de personatges i que destil·len «sentiment i emoció».

Al llarg de la seva trajectòria, Torrent va anar fent canvis en la seva paleta de colors, passant dels tons foscos i marronosos del principi, a posteriors colors més lluminoses i potents un cop hagué visitat París. Precisament, aquesta evolució artística es pot apreciar perfectament gràcies a les seixanta-una obres que recull aquesta exposició gràfica. No falten quadres inspirats en la ruralia menorquina, com «El halcón» (1948), «Juan el loco» (1952),    o «Campo sur» (1953); ni tampoc escenes urbanes, com ara «Arcos» i «Bajo los arcos» (1988), «El hombre» (1981) o quadres d'inspiració parisenca com «Rue Galande» (1959) o «Suburbio de París» (1951).

Kairoi Art, que es centra en la pintura figurativa, aposta clarament per reivindicar els artistes illencs, ja que tenen clar que a Balears hi ha un enorme patrimoni artístic. És per açò que pretenen continuar ampliant aquest museu digital, no només amb artistes consagrats, sinó també emergents.