El Museo de Menorca, el Institut Menorquí d'Estudis (IME), el Consell de Menorca y Amical Wikimedia se han unido este viernes para presentar una iniciativa a través de la cual se pretende visibilizar a las mujeres menorquinas que han hecho aportaciones en ámbitos como la ciencia y el arte en la plataforma Viquipèdia.
En concreto, la actividad, que cuenta con la colaboración de la Red de Bibliotecas de Menorca, se iniciará este viernes con una primera fase de recogida de documentación sobre mujeres que puedan ser incluidas en la Viquipèdia, y en la cual puede participar cualquier persona.
La segunda fase tendrá lugar el 5 de marzo en el Museo de Menorca, donde se llevará a cabo la Viquimarató, coordinada por el equipo de Nuria Ribas, que velará para que las entradas que se redacten cumplan con los requisitos establecidos.
El objetivo de esta actividad es visibilizar la ausencia de contenido relacionado con mujeres relevantes y que han destacado en diferentes disciplinas en la Viquipèdia, y compartir la necesidad de cambiarlo.
Por este motivo, desde las entidades organizadoras se ha hecho un llamamiento a la participación a diferentes instituciones, asociaciones de mujeres, mundo educativo y otros colectivos para la creación o mejora de artículos de mujeres vinculadas a Menorca.
La coordinadora científica del IME, Marta Jordi, ha manifestado que «ahora solo hay 61 biografías de mujeres de Menorca y son muchas más las que tendrían que estar». «Es más, este proyecto no tiene que acabar el día 5 de marzo, sino que el día 5 de marzo tiene que ser la semilla de futuros viquipedistas que contribuyan a este gran proyecto», ha concluido.
6 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
1. Viquipèdia és la Wikipedia en català. De res per resoldre aquesta consulta. 2. Si hi ha més treballadores públiques és perquè han optat més dones a aquests llocs de treballs o, simplement, les qui han optat han tret més bons resultats en les proves d'ingrès i han entrat. Aquesta situació és una realitat a molts llocs de l'Administració Pública: judicatura, sanitat pública..... I això per diversos motius o perquè tenen més vocació o perquè es preparen millor o, com succeeix en molts de llocs, perquè ja hi ha majoria de dones. Per exemple a Medicina i això demostra que tenen més vocació i que es preparen millor. 3. Això no té a veure amb temes de paritat. Té a veure amb temes de justícia. Durant molt de temps o a les dones les hi ha estat prohibit exercir determinades professions i rebre formació o les dones que han destacat, amb molt major esforç, no se lis ha donat el reconeixement que mereixien. I sí, això és una mostra de discriminació històrica real i palesa que només poden negar o els il·letrats o persones amb molt mala fe i enemigues de la realitat. 4. Per a què?. La pregunta demostra que no s'ha llegit l'article o si s'ha llegit no s'ha entes o, com pens, per negar l'evidència. En tot cas, per visibilitzar les dones amb mèrits cilenciades durant anys. Em sembla una iniciativa magnífica. Des d'aquí anim a les promotores a que facin una publicació similar a la italiana "Storie della buonanotte per bambine ribelli. 100 vite di donne straordinarie", és a dir, un llibre de contes per anar a dormir que, en realitat, són biografies de dones per empoderar les filletes i transmetre als fillets el paper que han tingut moltes dones al llarg de la història. Segur que seria un projecte ben interessant fer-ho amb dones menorquines.
¿Alguien puede explicarnos qué es eso de la VIQUIPEDIA? Muchos conocemos la WIKIPEDIA, según se llama así en todo el mundo, pero de esta Viquipedia nunca he oído hablar.
I jo vull un hortet per fer s'estivada.🥦🥒🍉🍓
A Wikipedía no, ja que son molts d'anys de discriminacio... Pero ,a Museu de Menorca i IME hi ha majoria de dones, tant de empleades com de direccio. Pero clar, en un mon de postureo, a¢o no es diu, ni es desigualdad...
Pues que hagan algo que tenga merito , ya esta bien paridad y tonterias , el que vale vale da igual tio o tia
Para que?