La propietària del poblat talaiòtic de Torralba d'en Salort, la Fundació Illes Balears, no renovarà el contracte de lloguer que finalità el 31 de desembre amb l'empresa Nurarq Menorca, Arqueologia i Cultura per a la gestió d'aquest jaciment arqueològic, després que hagin transcorregut els cinc anys establerts en el referit contracte.
La Fundació Illes Balears va comunicar fa dos mesos la seva decisió de no renovar el contracte de lloguer a l'empresa de les arqueòlogues Irene Riudavets i Cristina Bravo, que durant aquests cinc anys han posat en marxa la gestió integral d'aquest important jaciment de la Menorca Talaiòtica, amb el desenvolupament de l'arqueoturisme, el manteniment del poblat i la investigació científica.
L'arqueòloga Irene Riudavets ha manifestat que «no ens esperàvem la no renovació del contracte, després de la feina que des dels inicis hem fet al poblat talaiòtic, dels esforços per adequar-lo i l'organització de tota una sèrie d'activitats, com les visites guiades, les visites nocturnes, les visites teatralitzades i els treballs pròpiament d'excavació arqueològica».
En aquest sentit, assenyala l'eliminació el 2018 del mur de paret seca que obstaculitzava la visió del recinte de taula, l'excavació el 2019 de la zona de la façana del recinte de taula, després de trenta anys sense fer-se cap intervenció, i l'inici el 2020 de l'excavació del talaiot gran, «sempre pensant com un projecte de futur dins la gestió integral de Torralba d'en Salort», subratlla.
Contracte
La Fundació Illes Balears i Nurarq van signar el 2017 un contracte de lloguer del poblat talaiòtic de Torralba d'en Salort, pel qual l'empresa cultural es va comprometre a la gestió integral del jaciment. Un dels objectius de la Fundació, amb seu a Palma, és preservar i difondre el llegat històric-cultural balear, en el que figura Torralba d'en Salort.
3 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
És indignant i una gran injustícia! Hi ha molta informació que falta en aquest article a part de les moltes altres tasques d'excavació ja realitzades per Nurarq. No fa cap referència als esforços necessaris després de la devastació del cap de fibló. Tampoc queda esmentat l'afecte econòmic de dos anys de Covid. Ni menciona la candidatura de UNESCO com a Patrimoni de l'Humanitat que segurament aquest proper any segurament es concedeix. La molt bona feina ja feta, aquesta propietària particular (per molt que posi nom de "Fundació"!) ha vist els doblers i no els vol repartir amb les persones que els mereixen de debò: persones que s'han deixat la pell, que han actuat amb criteris i principis, persones lluitadores que han treballat (ara sembla) gairebé totalment gratuïtament, al llarg de 5 anys, per l'amor a l'història, l'arqueologia i el poble i les quals no mereixen en absolut aquest tractament! Ara és el seu moment de rebre els fruits d'aquesta intensa labor d'amor no de perdre absolutament tot! Jo com a guia no tornaré a visitar ni enviar visitants per qüestions ètiques i crec que tota l'illa hauria de fer el mateix fins la reinstauració de la justícia.
No entiendo nada. Hay que explicar qué ha hecho mal la arrendataria para no prorrogarle el arriendo. Y si lo ha hecho bien, como parece deducirse del artículo, ¿por qué no se lo prorrogan?
Y las sencillas visitas de los residentes o quien sea en invierno que no eran posibles ya que el poblado estaba cerrado, ¿pasarán a ser posibles?