Les construccions característiques de la prehistòria menorquina, les taules, podrien haver estat la representació simbòlica i monumental de les portes de l'accés a l'habitació nord dels espais domèstics, simbolitzant una entrada a l'espai sagrat, segons la tesi que defensa un equip d'arqueòlegs format per Antoni Ferrer, Irene Riudavets, Gerard Remolins i Cristina Bravo, que ha estat publicada per la revista «Complutum» de la Universitat Complutense de Madrid.
Per tant, les cases i els recintes de taula serien la plasmació d'una mateixa concepció arqueològica de l'espai aplicada a l'arquitectura, en que la taula seria la representació d'una porta en que la relació buit-volum es trobaria parcialment invertida: la pedra superior seria la llinda, mentre que la pedra-suport representaria el buit de la porta, que no estaria associada a cap mur sinó que seria un element aïllat, un fet que es dona en altres contextos culturals
Els espais domèstics de la segona Edat de Ferro a l'Illa, que es correspon amb el Talaiòtic Final, entre el segle VI aC i la conquesta romana de l'any 123 aC, es denominen cercles o cases de planta circular i consisteixen en grans edificis ciclopis amb planta circular, que presenten un pati central al voltant del qual se situen de manera radial entre cinc i set habitacions.
Per altra banda, en aquesta mateixa època apareixen uns nous espais monumentals i exclusius de l'Illa, anomenats recintes de taula. Es tracta d'edificis construïts mitjançant la tècnica ciclòpia, amb planta en forma de ferradura i l'element central, desplaçat lleugerament cap a l'absis, en forma de T format per dues grans lloses superposades.
L'anàlisi estadística de les proporcions de les portes dels espais domèstics i, per altra banda, de les taules permet afirmar, encara que no de manera concloent, que existeix una similitud arquitectònica entre tots dos elements.
Un punt en comú que es dona tant en els recintes de taula com en les cases de planta circular és ell mur perimetral de doble parament, amb grans blocs a la cara externa i pedres més petites a la cara interna. Una de les similituds entre les cases de planta circular i els recintes de taula és l'existència de pilastres a la cara interna del mur perimetral, les quals contribueixen a ordenar l'espai intern de l'edifici.
L'estudi ha estat realitzat mitjançant l'anàlisi de deu portes d'espais domèstics (sis a Torre d'en Galmés, dues a Cornia Nou i dues a Talatí de Dalt) i nou recintes de taula (Binissafullet Nou, Cotaina, sa Torreta de Tramuntana, Talatí de dalt, Torralba d'en Salord, Torrellisar, Torretrencada i Trepucó), fent-se les observacions d'una manera homogènia, atenent els elements reiteratius de cada conjunt arqueològic i descartant altres elements de caràcter singular i exclusius d'alguns jaciments.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Una nova tesi més a afegir a totes les existents, sense que cap es pugui descartar totalment ni tampoc que cap es pugui considerar més vàlida.Ara bé, considerar un parament sòlid com una mètafora d'una porta invertida em resultat, com a mínim, molt sorprenent, per no dir increïble.Que es tracti d'un element simbòlic, a l'hora que funcional no ho dubt, però que sigui una porta....En fi. Però molt millor que les barbaritats que diuen els "opinadors" de torn...
Faltan asesores y altos cargos para discernir el asunto,,,,yo creo que las taulas eran para guarecerse de la lluvia de meteoritos
Quin disbarat,,,,,,🤮
En el estudio sólo han analizado monumentos de Llevant? Porque hay más.
Mi dinero estaría en el hecho de que son mesas de sacrificio que tendrían plataformas de madera a su alrededor. La piedra superior sería demasiado pesada para ser sostenida por un marco de madera, por lo que el soporte inferior tenía que ser una piedra. La altura es necesaria para que los espectadores a nivel del suelo parados alrededor del altar de sacrificios puedan tener una vista clara de la ceremonia. Se preferiría la piedra ya que la sangre y los fluidos pudrirían la superficie de la madera. Por supuesto, este es un razonamiento basado únicamente en el diseño y el material utilizado y estoy pendiente de ser corregido.
Jo trob que tot es mes senzill, que cada poblat tenía es seu "Consell" i lo que ha quedat escampat per tot i per s'historia son es seus "mamotretos", No era tant diferent, aquella gent...😎😎
Resumiendo, que no tienen ni idea de para qué construían las taulas y dicen lo que se les ocurre. Con perspectiva, cabe pensar que tal vez fuera Waldemar Fenn quien más aportó al respecto.