Pons Marquès presentà aquest divendres el seu primer llibre al Cercle Artístic de Ciutadella | Josep Bagur Gomila

TW
0

Antoni Pons Marquès (Ciutadella, 1943) tenia catorze o quinze anys quan un estiu va escoltar a casa de la seva àvia Elvira, a sa Farola, el relat d'un assalt a la possessió de So na Marineta que es va produir el 1818. Aquella història que li van contar se li va quedar al cap i l'acaba de plasmar en un llibre que ha editat Jamma.

«Obriu en nom del Rei! L'assalt a So na Marineta» és el títol d'aquest treball històric que li ha costat a l'autor anys d'investigació. És a més el seu primer llibre que publica «quan el dimoni va ser vell» i amb el que segueix així el rastre de lletraferit del seu pare Josep Pons Lluch, més conegut popularment com Bep Padet.

Igual que feia el pare, Antoni Pons va prendre nota d'aquella narració històrica que el fascinava i tant com després va anar investigant més es sorprenia que «tot i les generacions i el temps passat, la narració familiar s'ajustava fil per randa als fets històrics».

L'esdeveniment del qual parla el llibre passà una nit fosca sense lluna el dia 6 de març d'ara fa dos-cents anys. Sis emmascarats van intentar un robatori al lloc de So na Marineta que estava tancat amb pany i clau per protegir-se d'una onada de robatoris que s'estaven produint a tota l'Illa.

Però aquells fets estaven enterrats en el passat i tot que van sobreviure com a relat oral calia fer feina als arxius per treure aquell cas a la llum.

Noticias relacionadas

«La investigació va ser llarga i pesada», assegura l'autor que va començar les seves indagacions a l'arxiu patern i després les continuà per diversos arxius de Ciutadella.

Renou

Els seus primitius apunts d'aquell antic intent de robatori que el fascinava s'han acabat per convertir en el llibre que aquest divendres va presentar al Cercle Artístic de Ciutadella. Pons Marquès explica que el 1982 quan va tenir el primer ordinador va copiar aquell manuscrit en un arxiu digital i va afegir tot el que havia trobat als arxius. Primer va intentar escriure la història d'aquell esdeveniment en forma de novel·la, però finalment es decantà per cenyir-se a la realitat dels fets.

Rellotger de professió i gran afeccionat a la música, no va ser fins que va haver d'ingressar tres mesos a l'hospital de Son Espases quan va fer encaixar totes les peces. «Va ser un cas que en el seu món va produir molt de renou i va afectar totes les universitats de l'Illa», afirma l'ex omponent del grup musical Els Samars. Ell creu que tot va ser una qüestió de política en la qual es va intentar posar ordre sense saber com.

Tot i que algunes cròniques deien que a So na Marineta hi va haver víctimes, Pons Marquès assegura que no i que tampoc van robar res. Tanmateix quatres dels assaltants van ser condemnats a mort, tres d'ells van morir i un va aconseguir escapar.

Aquesta vella història torna a ser viva a les pàgines d'«Obriu en nom del Rei!».