La directiva va presentar el programa a la sala Sant Antoni, en un acte que comptà amb l’actuació de Fermín Villanueva (violoncel) i Luis Arias (piano) | Javier Coll

TW
1

La música clàssica recupera tot el seu protagonisme en el XLIV Festival de Música de Joventuts Musicals de Maó. Una edició que intenta tornar a l'essència de l'entitat, programant un total de set concerts entre el 5 de juliol i el 17 d'agost.

Després d'uns anys marcats per la crisi, les retallades i l'intent d'obrir-se a noves sonoritats, la nova junta directiva intenta revitalitzar Joventuts Musicals fent una aposta clara «per la música clàssica en totes les seves varietats». És un intent per «omplir l'espai que ens correspon, perquè ja hi ha entitats que fan òpera, jazz o sarsuela i entre totes ens hem de complementar». Això deia ahir el president de l'associació, Lluís Sintes, a la vegada que apuntava que els darrers mesos hi ha «un degoteig constant de nous socis», un fet que «anima a fer feina».

Els concerts

El festival s'encetarà el 5 de juliol amb un espectacle on es fusionarà música, veu i poesia, «al voltant de la figura d'Enric Granados, del que enguany es celebren els 150 anys del seu naixement».

Prendran el relleu els catalans del Quartet Cosmos, juntament amb el clarinetista Tolo Genestar, i seguidament hi haurà el recital de Joan Seguí, un organista de Barcelona i de pares ciutadellencs que l'any passat ja va actuar a la Catedral de Menorca, i que ara ho farà amb l'orgue de Santa Maria. Serà, amb un repertori entorn de Bach i els compositors que l'inspiraren.

En l'equador del festival, el protagonisme serà per al Duo Miró, un duet que, coneixedor de l'afició pel cant que hi ha a Menorca, «equipararà el fraseig del violoncel a la veu humana», amb un espectacle creat expressament per a Maó.

El torn de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca arribarà el 4 d'agost, dirigida per Francesc Prat i amb un repertori que inclourà la «Simfonia n.4» de Beethoven, i donara pas al penúltim concert, emmarcat en l'Any Calbó. Serà amb la música del segle XVIII amb la que «degué flirtejar Calbó quan arribà a Venècia i conegué Durazzo, gran defensor de Vivaldi», explica Sintes, tot afegint autors com Haydn, Mozart i Gluck que també integraran el repertori d'un espectacle que inclourà les pinzellades històriques que donarà el comissari de l'Any Calbó, Miquel Pons i Povedano. I hi haurà unes actuacions de dansa a càrrec de les ballarines d'Alba Estudi de Dansa. Tot, amb la música de Francesc Blanco (piano) i les veus de Maia Planas (soprano) i Víctor Jiménez (contratenor).

El XLVI Festival de Música de Maó acabarà amb el «Rèquim de Fauré», amb Tomé Olives a l'orgue de Santa Maria, i amb les veus de les corals de Sant Antoni i Clau de Sol, dirigides per Merche Orfila i Montse Mercadal. També hi seran els solistes Victoria Vicente (soprano) i Gianluca Valenti (baríton).

Sobre la presència de dues corals amateurs, Sintes considera que «tenim la necessitat d'entrar al teixit social, i ho feim clucant l'ull a la societat menorquina amb dues corals».

Imatge i patrocinis

Pol Marbán és l'autor de la imatge d'un festival que enguany creix en comparació als cinc, quatre i sis concerts de les tres edicions anteriors. Ho fa, amb un pressupost superior, de 60.000 euros, i comptant amb patrocinis directes de la Fundació Rubió Tudurí, Gin Xoriguer i la Comissió Any Calbó.