Un dels dibuixos de la sèrie d’escenes talaiòtiques realitzada per l’il·lustrador xinès Tj Chien per a la mostra | CIME

TW
10

El Museu de Menorca reobrirà les seves portes després d'enllestir-se la primera fase de la climatització i l'adequació de les sales temporals. Serà amb la inauguració de l'exposició «L'Illa dels Talaiots. Menorca, candidata a Patrimoni Mundial», aquest divendres, a les 19 hores. Es tracta de la mostra central de la candidatura que es podrà visitar al Museu de Menorca fins el 29 de maig i que després itinerarà al Convent de Sant Diego d'Alaior (del 10 de juny al 31 de juliol) i a la Sala del Roser de Ciutadella (del 13 d'agost al 29 d'octubre), en un any decisiu, en què els experts visitaran l'Illa per conèixer i inspeccionar in situ la candidatura de Menorca Talaiòtica, abans de que la Unesco emeti el seu veredicte definitiu el juny de 2017.


Component interactiu

Segons explica Montserrat Anglada, comissària de la mostra junt amb Àngela Vallés, l'exposició té com a objectiu donar a conèixer la candidatura a residents i visitants, amb continguts sobre què és el reconeixement de Patrimoni Mundial, qui l'atorga, quins són els valors de Menorca, perquè l'Illa mereix la declaració i quins són els reptes de futur per a la societat menorquina.

A l'exposició es presentaran els 32 jaciments de la candidatura a través de diferents suports gràfics i suports didàctics per activar el cinc sentits de l'espectador, fins i tot amb sensacions com l'olor i el tacte, el que permetrà interactuar.

El contingut expositiu es complementarà amb il·lustracions en tinta d'escenes de la prehistòria de Menorca realitzades per l'artista xinès Tj. Chien.

Per a l'ocasió exhibiran peces emblemàtiques trobades als jaciments de la candidatura. «Es tracta d'acostar la Menorca talaiòtica al públic en general, interactuant amb algunes peces trobades als jaciments prehistòrics i donar un valor afegit a la candidatura a través d'aquestes», explica Anglada. Així s'esposaran peces procedents del fons del Museu de Menorca, però també del Museu Municipal de Ciutadella. Entre d'altres destaquen el brauet de Torallba d'en salort, la figura d'Imhotep, peces de bronze i vasos ceràmics de l'aixovar la Naveta des Tudons, i troballes de Cornia, Torre d'en Galmés i Son Mercer de Baix, entre d'altres.

La mostra ha estat organitrzada pel Consell, compta amb la coordinació tècnica de Cristina Rita del Servei insular de Patrimoni, i Hombre López n'és el director artístic. Per a que l'exposició s'obri al món, s'han editat llibrets en tres idiomes. El projecte compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Ciutadella i Alaior, el Museu de Menorca i l'Obra Social La Caixa.