Portal de Sant Roc. És l’única porta visible avui de les set que hi va haver a l’antiga murada | Francesc Carreras

TW
0

L'investigador Francesc Carreras Catchot (Maó, 1963) guiarà un itinerari històric per descobrir com va ser la ciutat a l'època medieval. «El Maó de les set portes» és el títol de la ruta que guiarà el proper diumenge, 2 de març, i que tan bona acollida d'inscripcions ha tingut que l'Àrea de Cultura ha hagut de programar un segon itinerari pel següent diumenge, 9 de març. L'activitat s'emmarca en el cicle «Quatre passeigs per Maó» que al llarg dels tres últims diumenges de febrer i els dos primers del mes de març hauran permès redescobrir la ciutat des de quatre òptiques ben diferenciades, la literatura, els terrats, els miradors al port i la vila encerclada de vells murs defensius. «Unes perspectives prou variades que, sens dubte, ompliran una mica més el saber com ha evolucionat la ciutat al llarg del temps», explica Carreras. L'investigador aporta un tast del que serà el recorregut medieval a partir de quatre aspectes d'interès històric.


En la vila de Mahó...

Segons Carreras, com així es llegeix a molts documents històrics, la «vila de Mahó» fou un petit poble que es desenvoluparia encerclat de muralles i torres al llarg del segle XIV. «Uns sistemes defensius propis dels moments en els quals l'Illa vivia sota l'amenaça constant d'incursions barbaresques que no en va, deixaren les seves petjades prou marcades com el 1535, en que la vila fou saquejada i en part destruïda», comenta.

Per conèixer l'evolució del poble, segons Carreras, s'han de recórrer les seves places, carrers i carrerons, observant algunes façanes o guaitar pels seus miradors, «per descobrir d'un primer moment, com s'insinuen algunes de les alteracions de caire urbà, que en el seu moment es feren i que avui nosaltres som els testimonis presents».


Les restes de vells murs

Poca gent sap que Maó encara manté alguns trams de les velles muralles i torres que encerclaven la vila, trams que si més no, amb l'aixecament d'edificis posteriors quedarien amagats. «Parlem de gruixuts murs de pedra i morter que descobrirem o intuïrem a través de la ruta guiada», assenyala.


Els carrers i les places

La ruta recorrerà alguns carrers que consten que existien en el segle XVI i com alguns han mantingut el seu nom. «Places com la del Padronet, la del Bastió o el Pla de la Parròquia i carrers com el de l'Església, Nou o d'Alaior, són petits exemples de com la ciutat va créixer envoltada de velles històries i records molts d'ells per descobrir, que ara, gràcies a un bon grapat d'estudis, els podrem resumir».


Alguns edificis

Els testimonis del Maó medieval són, segons Carreras, immobles característics com el portal de Sant Roc, que resta viu com una de les set velles portes d'entrada del poble. «Així mateix, descobrirem on estaven allotjades les carnisseries, la venda de productes d'horta o quins eren els indrets que per un temps van tenir un paper important dins l'administració política i cívica de la ciutat», destaca.

L'investigador anuncia que la volta guiada serà «un compendi del passat històric i alhora del nostre present, recordant que si un poble perd la seva memòria, també perd una part de la seva identitat».