TW
0

Després de 5.000 hores de feina en les que hi han inter vingut una trentena de professionals de diferents disciplines, entre bibliotecaris, experts en literatura, art i música, programadors, analistes i dissenyadors gràfics, la setmana passada, la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) va posar a disposició de tothom i a través de la xarxa, la primera versió digitalitzada de l'obra mestra de les lletres espanyoles, clàssic del segle XVII, "El Quijote" de Miguel de Cervantes (1547-1616). Una iniciativa que converteix aquest exemplar únic conservat a la BNE en llibre electrònic del segle XXI.

La novel·la de Cervantes, que data del 1605 i del 1615, es pot llegir des d'ara com qualsevol "ebook". Permet passar les pàgines a la pantalla escoltant el so real que farien, alhora que ofereix la possibilitat de canviar la tipografia i la mida de les lletres.

A la direcció http:/quijote.bne.es, a banda de les 1.282 pàgines digitalitzades, hi trobam altres continguts multimèdia que afegeixen valor a l'experiència, com per exemple música, una galeria d'il·lustracions i gravats de l'època, i mapes interactius de les rutes amb els itineraris dels viatges de Don Quijote. Però no només. També trobam dades de l'autor, un vídeo, una cronologia dels esdeveniments relatius a l'obra, el context històric (passant per la vida del segle XVII i els llibres de cavalleries), referència a altres llibres de la BNE i fins i tot, links per poder compartir a través del mail o de facebook amb els nostres coneguts i amics.

A la pàgina de la BNE disposam també de zoom d'alta qualitat, recerca sobre el text i transcripció moderna. Tot plegat, una joia digital que ens submergeix en el fantàstic univers del més enginyós de tots els hidalgos.