TW
0

Dijous passat, vam acompanyar el grup de 4tB d'ESO de l'IES M. Àngels Cardona a l'Ajuntament de Ciutadella. La visita que tenien concertada a la una del migdia, s'emmarca en el programa educatiu "Obrint Portes" que a través del taller que duu per nom "El govern de la ciutat. Coneguem l'Ajuntament de Ciutadella" ens parla de l'organització i les funcions que aquest compleix en la vida pública del poble. Com a objectiu principal, aquest taller pretén crear a través de les explicacions sobre l'organització interna i de la presència física dels alumnes a l'Ajuntament, una primera consciència de vida comunitària, alhora que es dóna a conèixer la Casa Consistorial com a patrimoni historicoartístic.

Per a alguns dels joves, aquesta era la primera vegada que pujaven les escales de l'Ajuntament i entraven al Saló Gòtic. "Per Sant Joan, solem venir", deia un dels alumnes. Però és cert que cap dels tants havia tingut encara l'oportunitat de, durant una hora llarga, sentir-se com a casa, amb llibertat per fer preguntes i la curiositat desplegada sense complexos.

El grup d'alumnes va ser rebut amb simpatia per Magí Muñoz, regidor d'Educació i Serveis Socials, que els va explicar a grans trets l'organització de l'Ajuntament. Els va parlar dels 21 regidors que té el poble de Ciutadella i dels 11 que formen l'actual equip de govern. Dels diferents partits polítics, les diferents administracions, del sistema democràtic, de les eleccions municipals. Dels plens que es celebren cada segon dijous de mes i dels diferents organisme de participació ciutadana que avui en dia tenim a l'abast. Magí Muñoz va respondre les preguntes dels alumnes, que es van interessar per l'economia i per com l'Ajuntament pot ajudar les persones més desvalgudes. Els joves també van voler saber sobre els plens municipals i la possibilitat d'assistir-hi i d'intervenir. Una volta van quedar les qüestions resoltes, va agafar la paraula Miquel Àngel Limón, que va ser l'encarregat d'explicar-los, des de la complicitat i amb luxe de detalls, la història i les característiques arquitectòniques de l'edifici.

Els alumnes van aprendre que el Saló Gòtic de l'Ajuntament és l'escenari no només de la vida política de Ciutadella, sinó també de nombroses visites oficials i de celebracions solemnes. Destaca de la sala l'estil arquitectònic, neogòtic, amb arcs ojivals i decoració inspirada en flors i plantes. També, els 90 escuts repartits pel sostre, que representen llinatges de Menorca i sobretot, la galeria dels 26 fills il·lustres que té la ciutat, entre els que trobam clergues, militars, artistes i homes de lletres i de ciència. La imatge de la botànica M. Àngels Cardona, que dóna nom a l'institut on estudien els alumnes, va causar expectació. No va ser l'únic personatge que van reconèixer, ja que també comentaren la presència de Borja Moll, Torrent, o Joan Pons. Al·lots i al·lotes s'adonaren, que alguns carrers de Ciutadella porten precisament el nom de fills il·lustres. La reflexió en veu alta va posar de manifest els valors que representen totes i cadascuna d'aquestes persones, valors que Ciutadella com a poble reconeix públicament.

Amb l'excusa de fer-se una foto de grup, els alumnes van ocupar amb diversió les cadires dels regidors. Per uns minuts, van gaudir la perspectiva canviada.
A banda del Saló Gòtic, els estudiants del M. Àngels Cardona van poder recórrer altres dependències de l'Ajuntament, com per exemple el despatx d'Alcaldia, on van veure de molt a prop símbols i elements tan emblemàtics de la història de Ciutadella com el penó que surt cada 17 de gener a la processó de Sant Antoni, el "Llibre Vermell" i "l'Acta de Constantinoble".

Un dels moments més desinhibits va tenir lloc al balcó, on uns i altres, quasi de manera automàtica, van simular salutacions a una multitud imagimària.
Ens explicava la tutora del grup, Marga Vidal, que un taller com aquest té interès per als seus alumnes perquè "ells són els futurs votants i han d'aprendre com funciona el sistema". L'interès que mostraren al·lotes i al·lots, mesclat amb tocs d'humor, va deixar palès l'encert de la proposta.

"El govern de la ciutat. Coneguem l'Ajuntament de Ciutadella", fa cinc anys que es realitza i l'aprofiten cada curs uns cinc-cents estudiants de totes les edats.