TW
0

Menorca té posades les piles a nivell expositiu. Si bé es troben a faltar més propostes representatives del que bull als espais nacionals e internacionals, no hem de desmerèixer la tasca de l'art inspirat i creat a la nostra Illa. Una producció que s'obre a l'estiu al públic visitant com a mostra representativa de la cultura artística que durant tot l'any gosa Menorca. Agost és el mes per excel·lència de les galeries, una explosió de maneres de fer, veure, sentir i per què no, també escoltar. Culturàlia fa un repàs, a grans trets, de les mostres que encara es poden visitar aquests dies.

Ciutadella
Fotografia i pintura, amb noms consolidats, protagonitzen les propostes de Ponent. A la sala municipal d'exposicions El Roser cal esmentar l'obra de Bosco Mercadal que amb el seu "Poema fotogràfic" captiva l'espectador amb un admirable domini indistintament de la imatge en blanc i negre o en color; i amb l'extracció de la bellesa de qualsevol fet o element quotidià. En la mateixa línia de fotògraf experimentat roman el treball d'Antoni Cladera, recentment inaugurat al Centre d'Art Xec Coll. "Sentiments" és l'evocació de tot un mestre de la imatge de natura, -en aquesta ocasió en blanc i negre- i que ja fou acollida amb èxit a l'espai La Misericòrdia de Palma.

Mentre que l'admiració per l'obra de Miquel Bosch continua a la sala de Cultura Sa Nostra de Ciutadella, hi ha una altra proposta que estiu rere estiu no deixa indiferent ningú: Marc Jesús torna a Vidrart amb "Aigua i sal", una estiuenca producció fidel al seu estiu plena de color i relax. Una varietat d'escenes de "dones blaves" simpàtiques i sensuals que, com desitja l'autor, és impossible que passin desapercebudes.

Pedro Caules és l'aposta de la galeria Retxa durant aquests propers dies. 23 quadres que, des de l'òptica hiperrealista, recreen la "Ciutadella antiga" amb tot el seu encant i avui en constant transformació urbana.

Ferreries
Xibau Punt d'Art ofereix dos visions de la pintura ben diferents. Decidida i visceral, Marianela Gallardo aporta una obra enriquida pel ritme i l'harmonia, una col·lecció vívida rere la reflexió conscient. Per la seva banda, Paco Sans Huguet, conegut artísticament com Sansuguet, treballa nous camins impressionistes i a l'oli amb localitzacions inspirades a Menorca, Toledo o París.

Es Mercadal
L'espai Biel Mercadal acull el món oníric de Carles Moll. Una trentena de quadres de la seva última sèrie d'edificacions marcades per una base abstracta amb esquitxos figuratius.

Fornells
A Sa Taula Art Gallery destaquen les mostres de la fotògrafa Julia Carroggio, amb atractives imatges dels artistes de Menorca als seus tallers, així com una representació de les obres de joieria i pintura de la producció de Sisi Armengod.

Maó
A Llevant l'art i tota el món suggeridor que l'envolta també es multiplica. La radiografia de la societat, amb el llibre "La vida, manual d'ús" de Georges Perec, és el punt de partida del nou projecte de Març Rabal a la galeria Artara. "Mutatis mutandis" és la realitat d'un puzle social composat al gust del consumidor.
Mentre a Argos s'exposa la feina de Maria Torróntegui, i a Kroma el "Paisatge essencial" de Zulema Bagur; Antigüedades Portal de Mar acull una interessant exposició de gravats i pintures a càrrec d'Esther Mir i José Mir.

Fidel a la seva proposta de qualitat, la galeria Encant obre el seu espai als olis de Josep Vives Campomar. El mestre mostra el darrer traç de la seva evolució figurativa de paisatges i natures.

Sa Fàbrica Espai d'Art dóna veu al projecte fotogràfic de Daniel Calatayud (València), Nicolas Lalau (França) i Piotr Spigiel (Polònia) sota el títol de "Recycled Landscapes". Mentre que Tres3tres fa el propi amb una col·lectiva de Iolanda Aduart, Aitana Arnao, Luisa Nicolás, Toni Riera, David Monrós, Joan Mercadal, Gemma Aguasca, Xavier Monclús, Mauri Lavayén, Paca Florit o Natalia Tamayo.

La sala de cultura Sa Nostra de Maó, antiga església de Sant Antoni, acull "Casetes de vorera", una mostra que neix arran d'un treball de recerca realitzat per Llucia Pons.

A La Mola, dos vessants culturals dignes de visitar. "La flor i la presó" de Tònia Coll, una experiència artística pensada per a la fortalesa com un espai de dolor i bellesa, de vida o mort, de fragilitat o duresa. Així com el "Diari fotogràfic" de Joan Mercadal rere tres anys de feina de imatges diàries.

Després de l'èxit de la Gran Migjornale, els Fosquets d'Art de Ferreries, les Vesprades d'Art des Mercadal, la diada cultural a les cases de Ciutadella, l'art als patis d'Alaior o el vigent Art al Nord, que avui es clou a Fornells, li toca el torn a la segona edició d'Aloart que el proper cap de setmana (27 i 28) farà a Alaior les delícies dels espectadors.

Fornells: Avui Art al Nord
10 a 13 hores. Taller de reciclatge al Garatge.
19 hores. Brokas, Roberto López i Marc Forja, escultura en directe al Castell de Sant Antoni.
19 hores. Eduard Garcia i Col·lectiu Nord rescaten la tortuga de ferro submergida en l'anterior edició d'Art al Nord.
20 hores. Performance de butoh drawing amb Tom White al Garatge.
20 hores. Aproximació al Sumi-e amb Mitiko Shiraiva al Garatge.
21 hores. "Les voltes secretes de Fornells" amb Annette Skov.
21.30 hores. Actuació de Jordi Viola i Cala-Roig i No hi som Tots al Castell de Sant Antoni.
22 hores. Cia. Despistum Tremens presenta "Le petit cabaret" a Sa Taula.