TW
0

El petit poble mariner del Nord de l'Illa és, des de fa gairebé un segle, un punt d'atracció determinant en el desenvolupament de l'art contemporani a Menorca. Hans Hartung als anys 30, Arnulf Bjorndal als 60... Fornells segueix avui amb aquella embranzida per portar-la més lluny. Així es va poder constatar l'any passat en la que va ser la primera edició del festival Art al Nord que durant el cap de setmana del 20 al 22 d'agost viurà una nova oportunitat de brindar a locals i visitants una gran dosi de creativitat viscuda des de la contemplació per part d'uns i de la participació més activa per altres. De sorpreses n'hi ha abastament, Art al Nord continua amb la intenció d'obrir Menorca al món portant artistes de fora de reconegut prestigi que conviuran per uns dies amb els locals que estan treballant amb totes les ganes.

Es dobla el nombre de cases on s'exposarà pintura, escultura i fotografia, enguany seran més de 40, però la festa de l'art a Fornells es viu també al carrer i a la vorera de la mar. Diferents àmbits d'expressió artística, lúdica i de formació que converteixen Fornells en punt de mira de gran interès. Performances, música, dansa... L'antic Garatge forneller, del carrer Rosari número 24, serà el punt central de trobada i informació en el que també s'hi desenvoluparan activitats com el taller de plàstica i reciclatge o al concurs de pintura ràpida, al que cal inscriure's i segellar el llenç prèviament, en el que podran participar lliurement tots els artistes que s'atenguin al contingut del tema d'Art al Nord d'enguany "L'home i el seu entorn". Dissabte al fosquet es recullen les obres i diumenge es donen a conèixer els guanyadors segons la decisió d'un jurat qualificat.

Entre les invitacions més destacades n'hi ha dues d'especial rellevància, valguin com a mostra de la resta. Annette Skov, danesa, el passat any s'apropà a la gent que muntava una de les peces prop de Cas Contramestre, aquesta trobada atzarosa ha fet que enguany l'artista promogui una performance en la que es convertirà en guia turística per descobrir indrets secrets del poble fins i tot als mateixos residents. Tom White protagonitzarà una altra d'aquestes performances. White ens pot fer veure la realitat amb uns altres ulls des de la visió perifèrica a través de la qual és capaç de crear obra pictòrica tot jugant amb l'espai i el moviment, una experiència única que du per títol "Geografia d'una línia entre A i B" realitzat amb la tècnica butoh drawing".

Manel Anoro, pintor que estiueja a Menorca des de fa anys però molt desconegut pels illencs; Josep Serra Llimona; Klaus Netzle; Sisi Armengod; Tomeu Salord, Styrous o Julia Carroggio són alguns noms de la llarga llista d'artistes que intervindran amb la seva aportació artística.

Art al Nord donarà continuïtat a algunes actuacions celebrades en la primer edició, com ara l'extracció de la gran tortuga de ferro d'Eduard García que porta un any sota l'aigua; el canvi d'emplaçament del piano que sonava amb l'aigua de Pere Amilibia o la continuació de la performance de Muriel Parra sobre la sirena amb "L'evolució del rastre".

El procés creatiu de l'escultura es podrà gaudir en directe de la mà de Brokas, Roberto López i Marc Forja que treballaran la pedra i el ferro. Música, cada dia, des de divendres a la nit amb el toc de txalaparta de Tá No Ton que Tem Que Tá que farà saber a tothom que el festival ha començat, a l'actuació de Rumba Vella; Baiâo Brasil el dissabte i Jordi Viola i No hi Som Tots el diumenge. També actuació de Diego Paqué que presenta l'espectacle de flamenc i poesia "Íntimo" i la dansa sempre suggerent de Vuelta y Vuelta amb "Inversus" i "Entre vientos y madera".

"Demostrar que l'art serveix per prendre consciència, que la gent s'hi apropi a descobrir..." és en paraules de Pere Amilíbia, un dels principals organitzadors d'Art al Nord, el que es pretén amb aquesta festa de l'art i la cultura a Fornells.