El que començà com una suplència de tres mesos s'allargà gustosament en un plantejament de vida a Menorca. Cristina Blanco (Barcelona, 1968) visità l'Illa el 1992 per reemplaçar temporalment Janine Dahl a les classes de l'escola Ute Dahl de Maó. Tant li va agradar Menorca i l'estil de vida balear, que –conta– decidí quedar-s'hi.
Poc després, la ballarina i coreògrafa catalana passà a impulsar Dansa-LÔ, un centre per a la formació avui consolidat a Alaior malgrat un camí al darrere ple d'obstacles, però que el proper setembre arriba definitivament a bon port. La manca d'infraestructures sempre ha perseguit la tasca acadèmica d'una escola que tingué com a primer local un magatzem. Durant anys, i fins aquest darrer curs, des del centre s'ha continuat treballant pel món de la dansa gràcies a la cessió d'un espai per part de l'ajuntament al Poliesportiu Municipal. "És d'agrair que el Consistori ens hagi facilitat un lloc amb un cost de lloguer baix, però el fet que hagi augmentat l'activitat esportiva ha anat en detriment de la dansa perquè ens han llevat hores i en part ho entenc perquè som nosaltres els que estem a unes instal·lacions esportives", explica la directora. En aquest sentit, en els últims temps la programació s'ha hagut de distribuir en tres llocs diferents: l'institut, l'escola infantil Es Pouet i el mateix Poliesportiu. "És una llàstima", afirma Blanco, qui assegura que per aquest motiu d'espai, el professorat s'ha vist obligat a minvar les hores de formació.
Empesa per l'objectiu de trobar la infraestructura idònia per a l'escola, Blanco inaugurarà el setembre les noves instal·lacions de Dansa-LÔ. La rehabilitació d'un espai al número 1 del carrer Sant Baptista de La Salle –iniciada el maig– deriva així en la reestrena del centre 18 anys després de la seva posada en marxa. La trentena d'alumnes de llavors s'ha incrementat en l'actualitat en un total de 140.
Novetats
Tot plegat permet també l'ampliació de l'oferta formativa. Novetats com la dansa acrobàtica (amb fillets a partir dels 3 anys en endavant) que anirà a càrrec de Natalia Correa; ballet, pilates i hip-hop amb Carla Cruells que fins aleshores també ha impartit dansa clàssica; i el ballet d'iniciació des dels 3 anys i pilates a càrrec de Roquidelia. Un complet programa al que òbviament cal afegir l'aprenentatge habitual de dansa clàssica i contemporània, jazz, elasticitat o hip-hop amb Cristina Blanco al capdavant. A més, també està previst impartir ioga i tai-chi.
Les modernes instal·lacions comptaran amb dues sales i vestuaris distribuïts en dues plantes amb una superfície de 200 i 60 metres quadrats, respectivament. Amb motiu de l'obertura, el centre programarà una jornada de portes obertes a principis de setembre.
"Dansa-LÔ ha anat evolucionant, encara que amb deficiències evidents d'espai", afirma la ballarina sobre el creixement de l'única escola de dansa d'Alaior. A partir del proper curs s'oferirà la possibilitat de matricular-se a un pack que permeti els alumnes alternar les diferents activitats en funció de la seva disponibilitat horària. A més, el 2011 es posarà en marxa l'escola d'estiu també per a adults i en vista de les classes amb més demanda, així com cursets d'especialització a càrrec de professorat vingut expressament des de Barcelona.
Blanco rebé formació acadèmica a Catalunya, França, Àfrica i Itàlia. Fent un aprenentatge intensiu a l'espai de moviment Varium de Barcelona. S'inicià a la dansa als 15 anys i ha format part de les companyies de Víctor Rodrigo i Àngel Muñoz, així com col·laboracions amb Anna Sánchez.
La dansa que vol atrapar l'Illa
Menorca i la dansa viuen una història d'amor que es mou per si sola. Un motor cultural que gira, o millor dit que balla, miraculosament gràcies als esforços de les escoles de dansa de l'Illa. El passat dijous s'inaugurà a Ciutadella el Primer Festival de Dansa de Menorca. Una iniciativa que ha estat possible gràcies a la dedicació exclusiva –i de vegades esgotadora– dels diversos centres d'arreu de Menorca i sota l'estranyesa de la manca de qualque suport institucional que, per allò que en diuen lògica, hauria d'haver arribat. El resultat? Una extensa programació amb posades a escena a Maó i Ciutadella fins avui mateix. La participació de Baladí Estudi de Dansa (Ciutadella), Art en Moviment (Ciutadella), Escola de Dansa de Ferreries, Escola de Dansa Ute Dahl (Maó), Barango (Maó), Escola de Música i Dansa des Mercadal, Dansa-LÔ i Alba Estudi de Dansa (Maó) ha estat l'impuls definitiu per aquest esdeveniment.
A tal efecte neix ASDEDANS.ME, una associació cultural sense ànim de lucre formada per les escoles de dansa de l'Illa amb la finalitat de fomentar la pròpia dansa, activar el turisme cultural i la participació dels més joves en aquest tipus d'activitats. L'entitat preveu dur a terme festivals com aquest amb caràcter anual amb, entre d'altres, cursets intensius impartits per professors reconeguts, espectacles de dansa al carrer i a sales amb companyies menorquines i de prestigi.
La dansa s'ho mereix.
Matrícules a partir del dia 6 de setembre.
Inici de curs des del dia 13 de setembre.
Més informació a:totdansa@hotmail.com
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.