TW
0

El 28 de maig ha arribat finalment l"iPadmania" a Espanya. De ben segur que heu sentit parlar del nou "gadget" d'Apple, l'Ipad, però al Culturàlia hem trobat oportú explicar-vos-ho una miqueta.

Sempre hi ha hagut una lluita entre els usuaris del PC i els de MAC. No cal dir que cadascú sempre s'ha pensat que és el millor. Els usuaris del PC diuen que MAC és per a ximples, i els de MAC consideren que el PC és per jugar, i que els autèntics professionals empren MAC (jo no em posicionaré en aquest debat ja que em considero usuària de tots dos, i ambdós em són útils). Començo explicant-vos aquesta petita anècdota per a que us adoneu com és mou aquest món tecnològic.
Steve Jobs, el president d'Apple, sap molt bé com crear expectació. Amb tots els productes que llança Apple sempre es genera misteri, nerviosisme, expectativa. Ja va passar quan van treure l'iPhone l'any 2007: abans que Jobs l'anunciés ja s'havien creat i divulgat molts rumors. Amb l'iPad ha passat el mateix. De fet, gent que encara no l'havia vist ja el criticava (som així els humans, no?).

Però abans d'explicar-vos què és l'iPAD llegiu com el va definir Steve Jobs: "L'iPad compta amb la nostra més avançada tecnologia en un dispositiu màgic i revolucionari a un preu increïble. iPad crea i defineix una categoria completament nova de dispositius que connecta els usuaris amb les seves aplicacions i continguts d'una forma molt més íntima, intuïtiva i divertida que fins a la data". Mmmm... realment suggerent la definició del màgic Jobs, no?Expliquem, però, què és en realitat aquest aparell. És un tablet PC (ordinador a mig camí entre ordinador portàtil i PDA, en el qual es pot escriure a través d'una pantalla tàctil) que se situa en una categoria entre un "telèfon intel·ligent" (smartphone) i un ordinador portàtil. Les funcions són similars a la resta de dispositius portàtils d'Apple, com és el cas de l'iPhone, encara que la pantalla és més gran i el seu maquinari és més potent.

Característiques:
–Pantalla LED, el seu tamany és 24,28 x 17,87 cm. amb una resolució de 1024 x 768.
–La seva capacitat és de 16 a 64 gigabytes, tipus memòria flash, segons el model.
–1,32 cm. de gruix en el seu punt màxim (els seus cantons són rodonets per a que els puguem agafar més còmodament)
–Molt lleuger.
–Existeixen dos models: un amb connectivitat a xarxes sense fil Wi-Fi 802.11n, i altre amb capacitats addicionals per a xarxes 3G.
–Autonomia: 10 hores navegant per Internet, mirant vídeos o escoltant música i gairebé un mes en repòs.

Té les mateixes utilitats que un ordinador. El seu sistema operatiu està basat en el de l'iPhone, i el pots fer servir per veure pel·lícules, escoltar música, comprar llibres i revistes en línia, entre d'altres. Ah, i una altra cosa, és molt ràpid en tots els sentits: executant aplicacions, fent zoom, canviant l'orientació de la pantalla...

Però no tot és color de rosa... Fa uns dies que a la premsa va sortir la noticia que s'estaven produint una sèrie de suïcidis a l'empresa taiwanesa Foxconn, que és qui fabrica l'iPad. Aquesta setmana han anunciat un augment de sou, d'aquesta manera passaran a cobrar 2.000 yuanes (uns 245€). Tenint en compte els preus d'Apple ja es podrien esforçar i dignificar (de veritat) els salaris d'aquests obrers. A més a més, aquestes mesures arriben després que 10 persones hagin perdut la vida, la majoria dels casos es tractava de joves de menys de 25 anys que començaven a treballar en la companyia. Segons l'empresa taiwanesa, aquesta pujada salarial permetrà que els treballadors no es vegin obligats a fer tantes hores extres, el que els permetrà tenir més temps lliure i menys estrès.

La pregunta final és (tenint en compte tot el que hem explicat): necessites un iPad? Això només s'ho pot contestar un mateix. Plantegeu-vos-ho d'aquesta manera: ¿has trobat a faltar alguna vegada un dispositiu més lleuger que un portàtil, però més potent i versàtil que un smartphone, amb el qual poder fer diverses activitats (correu electrònic, web, veure pel·lícules, llegir, redactar documents, jugar, escoltar música...) en qualsevol lloc? Si és així, potser necessitis un iPad. Si no, serà nomes un caprici... però és bo permetre-se'n un de tant en tant.

O no?