L'arquitecte i urbanista no firma la seva obra ni tan sols damunt paper. Açò provoca que el pas del temps borri de la memòria de molts ciutadans l'autoria del que gaudeixen quotidianament. Fent passes enrere i mirant cap endavant, reconeixem que l'empremta del prestigiós grup català MBM, Martorell, Bohigas i Mackay, és transcendental en l'evolució de Ciutadella, especialment, i també de Maó.
El primer contacte amb Menorca va ser casual. Josep Martorell es desplaçava a l'Illa el 1970 per la seva responsabilitat amb l'Escoltisme Catòlic Català, assistia a una trobada al Toro que seria l'inici d'una llarga història. Martorell té l'oportunitat de reformar una casa al carrer de Sant Miquel de Ciutadella que converteix en segona residència el 1974 i la seu de les operacions tan importants com la que li encarrega l'Ajuntament de Ciutadella: l'ordenació de l'eix urbà del casc antic de la ciutat, des de la plaça de les Palmeres fins la plaça de l'Ajuntament. MBM va ser llavors conscient de la importància dels vianants eliminant la circulació dels cotxes. Similar propòsit el van aplicar posteriorment a la construcció del passeig Marítim de Ciutadella, que abraça des del Club Nàutic fins la Platja Gran, i al passeig cornisa del port de Maó on, a més del tractament del cantell de la cornisa peculiar i el disseny d'un recorregut visual sobre el port fruit d'una anàlisi minuciosa dels accidents naturals i les construccions antigues, converteixen el passeig en peatonal amb espai també per a la circulació de vehicles.
MBM ha intervingut en moltes altres obres públiques, d'entre les que destaca la restauració del Teatre des Born de finals dels anys 80, Teatre que torna a estar pendent de restauració, i compta amb projectes que no han vist finalment la llum com el que el 2002 presentaren per la reforma de la plaça des Castell.
La implicació dels arquitectes ha anat més enllà de l'execució de projectes. Tant Josep Martorell com Bohigas han escrit el seu pensament crític sobre el que ocorria a l'Illa, l'últim el de Bohigas que denunciava la desmesura del polígon de Maó.
Al llarg de les dècades la presència MBM ha estat constant. L'equip també ha executat nombroses obres privades, sobretot a les dècades dels 70 i 80. El seu estil beu del racionalisme al que doten de nous conceptes, com la configuració de la casa segons l'esquema espiral, i de tocs de gràcia com ara diferents colors, baranes espinades o l'arc de mig punt aplicat a la façana.
Ordenació de l'eix del casc antic de Ciutadella
"Em sembla que ha estat una obra fonamental per a millorar l'ús d'aquest tros de ciutat. Eliminar la circulació de cotxes ha estat el més important perquè s'ha donat tota la importància als vianants. Jo m'he passat força estones assegut en un bar de la plaça Nova i és impressionant veure com la gent –tant els ciutadellencs com els forasters– passegen amunt i avall d'aquest eix urbà". Josep Martorell.
Passeig de cornisa del port de Maó (1983)
El projecte respon a la idea bàsica de tractament del cantell de la cornisa per a establir un recorregut visual sobre el port i intentar obrir la ciutat cap al port, a partir d'un anàlisi minuciosa dels accidents naturals del terreny i de les construccions contigües, i projectar un passeig, alhora peatonal i per a vehicles.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.