TW
0

El nombre d'artistes que creen a Menorca ha augmentat considerablement, com mai ho havia fet, en les últimes dècades. La quantitat d'obra, William Burroughs per tant, que el públic té a l'abast és nombrosa a més de diversa i en gran part interessant per al públic en general. Els artistes no aturen la seva creativitat baix cap motiu, ni pensar-ho per una crisi mundial com la que patim, però el mercat sí se'n ressent. No és el propòsit d'aquest fòrum dedicat a les galeries d'art l'analitzar específicament el moment actual, sinó conèixer com es negocia la venta de l'art a Menorca, quin és el perfil del consumidor potencial que dóna sortida a l'obra creada per l'artista local així com també dels artistes que tot i ser de fora també exposen i venen la seva obra a Menorca.

RETXA
Ciutadella, 1980
Ester Moll i Susana Marquès regenten la galeria des del 2007
El tipus de client que té la nostra galeria és el col·leccionista que té fons d'art i quan acaben de liquidar un quadre n'adquireixen un altre.
Gent interessada per l'art en general i que va comprant en la mesura de les seves possibilitats, el client que compra per decorar, i finalment l'art que es compra per regalar.

KROMA
Maó, 1987
Sebastián Moll,propietario
La pintura, que es lo que ofrecemos principalmente en nuestra galería, está al alcance de la mayoría de los bolsillos. Nuestra oferta es muy amplia y tenemos desde acuarelas originales a partir de 30 euros a óleos de firmas conocidas para los que quieren gastar un poco más. Además también tenemos nuestro fondo de arte, que es una forma de facilitar la compra de cuadros un poco más caros.
Por todo eso, debo decir que nuestros clientes, abarcan todas las clases sociales y no sólo los menorquines o residentes en Menorca, sino también turistas, principalmente los que tienen su segunda residencia aquí en Menorca.

XIBAU PUNT D'ART
Ferreries, 2008
Maties Sansaloni,propietari
AMenorca es ven. L'obra petita i mitjana el públic és variat.
A partir de 700 euros el públic habitual són parelles econòmicament bé.
Són molt pocs els qui es gastin més de 1.500 euros amb una obra.
La nostra galeria té poc recorregut i les referències encara són poques.

VIDRART
Ciutadella, 1998
Toni Salord,gerent
És obvi que el qui compra art a Menorca, i supòs que arreu del món, és el qui li agrada l'art i s'ho pot permetre. El tant per cent més elevat pertany al públic nacional, d'edat mitjana i de poder adquisitu mitjà alt.
Això sempre que rallam de quan ve la temporada d'estiu, la resta de l'any és una caixa de sorpreses, ja que baixa molt el mercat i no saps mai qui t'entrarà per la porta amb ganes d'adquirir una obra.
Els gustos són variats, encara que sempre hi ha alguns pintors preferents.

ARTARA
Maó, 1993
Andrés Moll, galerista
Crec que un percentatge bastant alt de les vendes d'art a Menorca les realitzen els turistes i a dins aquest grup generalment són nacionals de segona residencia. Aquest percentatge podria estar prop del 60 per cent.
El 40 per cent restant correspondria als menorquins. Entre noltros destacaria els joves que de cada vegada més s'interessen per penjar a les seves parets obres d'art d'artistes generalment també menorquins.

TRES3TRES
Maó, 2008
Toni Olives,propietari
Creativos, sensibles, buscadores de exclusividad, menorquines en invierno, turistas en verano, curiosos, hacedores de regalos (maridos, madres, hermanos, amigos), paseantes portuarios, colegas, familiares, amantes de la cultura, artistas, adinerados, sin adinerar… En fin, buena gente.

SA FÀBRICA (espai art)
Maó, 2007 (como pasa el tiempo)
Merce Carrera, co-fundadora y sufridora... pero feliz, y Oskar Pérez,productor artístico
Al mundo del arte se puede llegar por dos caminos: el academicista o el mundo de los sentidos.
La gente que nos apoya pertenecen al segundo grupo; gente egoísta pero generosa, gente individualista, pero gregaria, gente complicada pero sencilla, gente sufridora pero feliz, gente que mira y no sólo ve, gente vital generadora de movimiento, gente que sabe valorar el esfuerzo. Gente auténtica!
Gracias a todos por vuestro apoyo.

ENCANT
Maó, 2001
Elvira González,galerista
En Encant creemos que cualquier persona que se enamore de una obra es un cliente. Los que tienen mayor poder adquisitivo lo tienen más fácil, sin embargo, lo más importante es sentir amor por la obra. Siempre se puede llegar a un acuerdo de como pagarla. No debemos olvidar que hay obras de precios muy diferentes.
Nuestros clientes son desde niños de 12 años que han empezado a comprar dibujos, hasta niños de más de 80; personas de cualquier parte del mundo que miran con el corazón a través de los ojos del alma .
Queremos dar las gracias a todos de parte de mis artistas y mía.

NOTES. El perfil del consumidor d'art a Menorca no sembla estar molt ben definit a jutjar per les descripcions que en fan els galeristes que des dels seus espais d'art ofereixen el que produeixen els artistes. La classe mitja es dibuixa en un ampli ventall que s'afegeix a les classe alta tradicionalment consumidora d'art.
El galerista posa a l'abast del seus clients tot tipus de facilitat pel pagament de l'obra i té cura d'oferir tot tipus de preus que, juntament amb la diversitat d'obra, fa l'art assequible a tota persona que demostri la sensibilitat necessària per valorar l'obra artística.
La decoració, de la llar, i el regal són els dos motius principals que impulsen al consumidor menorquí a comprar art. El col·leccionista no es prodiga gaire per aquestes terres amb escassa tradició de consum de l'art més contemporani.
Al client menorquí s'hi suma, i sobrepassa en la majoria dels casos, al forà que normalment té la seva segona residència a l'Illa. A l'estiu es ven més que a l'hivern, el que marca també aquesta distinció de públics.
Els artistes hauran de seguir creant perquè donada la proliferació d'espais dedicats a la venta d'art en els últims anys, quatre de les vuit galeries tenen menys de deu anys, sembla aquest un mercat emergent que obra moltes possibilitats.