Aquesta setmana al suplement "Xoc" ens volem fer ressò de l'informe que duu per nom "L'estat de les mares en el món", que realitza des de fa onze anys l'ONG Save the Children, i de la classificació que se'n deriva aquest 2010. Una radiografia que ens mostra les profundes diferències entre parir a un país ric, o fer-ho en un de pobre. La desigualtat d'oportunitats i d'esperança de vida que en el present es posen de manifest depenent d'on neixen els infants. L'informe, que s'ha realitzat tenint en compte indicadors de la salut, l'educació o les condicions econòmiques de mares i fills, és més que una estadística. Ens recorda com una poalada d'aigua freda la feliç seguretat o la desesperació humana que hi ha darrera dels números.
Segons Save the Children, actualment el millor país del món per convertir-se en mare és Noruega. Amb una esperança de vida de 83 anys, de manera generalitzada les dones d'aquest país tenen accés com a mínim a devuit anys d'educació, al control sobre la seva vida sexual, a l'atenció de personal sanitari durant els parts, i a una baixa laboral per maternitat d'entre quaranta sis i cinquanta sis setmanes. Molt difícilment una dona noruega veurà morir el seu fill abans dels cinc anys. A la cua del llistat que conformen 160 països, trobam Afganistan, on l'esperança de vida de les dones és de 44 anys i una de cada vuit mor per complicacions abans o després del part. Només el 16 per cent dels naixements són assistits per personal sanitari. Una dona afgana té moltes probabilitats de veure morir com a mínim un dels seus fills abans que aquest arribi a complir els cinc anys.
Entre aquests dos extrems es van succeint els diferents països. Espanya ocupa el número tretze de la llista, podem dir que ens trobam en molt bon lloc. Destaca de l'informe el mal paper dels EEUU, en el lloc vint-i-vuit, ja que el risc de mortalitat materna i dels fills abans dels cinc anys estan entre els més alts dels països rics.
Segons l'informe, una de les eines més eficaces per combatre la situació dels països pobres és l'educació femenina, "les joves educades tendeixen a casar-se més tard, a tenir menys fills, més sans i millor alimentats", explica Save the Children.
Mares del món
Un informe de l'ONG Save the Children sobre l'estat de les dones amb fills arreu del planeta posa de manifest les diferències abismals entre parir a països rics o fer-ho a països pobres
También en Menorca
- Detenida una joven de 22 años por dejar morir a su bebé tras dar a luz en un inodoro en Maó
- Hallan el cuerpo sin vida de un hombre de 39 años en Ciutadella
- Puertos saca a concesión el restaurante del faro de Artrutx: esto es lo que cobrará cada año
- El joven que recibió el brutal cabezazo en Es Pla no tuvo asistencia médica
- Nuevo revés judicial para el parque acuático de Biniancolla
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.