Ara fa just un any, es Migjorn Gran iniciava el que durant aquest temps hem dit Any de la Parròquia. Els migjorners han celebrat que, el 1912, la gent que vivia per les contrades del Migjorn Gran, va veure complert el seu desig de contar amb la seva pròpia parròquia."Era el 3 de juliol quan els jurats de la Universitat des Mercadal, junt amb Josep Andreu Mascaró i Antoni Alzina, batle i mostassaf respectivament des Migjorn, amb representació dels seus veïns, dirigiren sol·licitud al bisbe perquè convertís la vicaria en rectoria. El dia 10 de Juliol el bisbe encarregà l'oportú expedient i, tres dies després l'ecònom de Ferreries expressava la conveniència de segregació de la nova parròquia. Realitzats els tràmits d'assignació de districte i càlculs de previsibles rendes, el 2 d'agost de 1812 el bisbe firmava el decret d'erecció de l'església de Sant Cristòfol en parròquia. Faltava només la confirmació reial, i aquesta la donà, a Cadis, la regència del regne, el 20 de setembre de 1812."
"L'any següent d'haver estat l'església des Migjorn declarada parròquia, la qual des de bon principi, quan jurídicament només era un oratori ja tenia Sant Cristòfol com a titular, es va voler fer l'elecció de patró del poble. A tal fi el batle de barri de Migjorn, Josep Andreu Mascaró convocà, el diumenge 27 de juny de 1813, els veïns del poble a la casa rectoral, la qual era al costat mateix de l'església, al fons de les capelles de la dreta. I els migjorners allà presents, per unanimitat, van elegir com a patró al màrtir Sant Cristòfol." ( Joan Pons Moll, al llibre "Portadors de Crist. Dos-cents anys caminant com a parròquia", pàgs. 20 i 22.)
Començà la celebració d'aquest any de la Parròquia, amb la publicació del llibre al que abans he fet referència. Quatre-centes quaranta pàgines que recullen la història d'aquests dos-cents anys de vida dels migjorners.
Al llarg de l'any que va del juliol de 2012 al juliol de 2013, s'han anat recordant les activitats, associacions o moviments promoguts per la parròquia, com a dinamitzadora de la vida associativa cultural i esportiva de la comunitat.
El mes d'agost, després de la presentació del llibre commemoratiu, que tingué lloc el juliol, seguí amb dues visites guiades a l'actual temple parroquial. Joan Pons Moll feu una detallada exposició de les diferents etapes de construcció del temple.
El setembre, en la celebració de l'eucaristia en el transcurs de la qual sor Magdalena Subirats renovà els seus vots religiosos en el cinquanta aniversari de la seva professió solemne com a missionera dels Sagrats Cors, Cristòfol Moll Huguet va recordar els anys d'estada a la població, d'aquella congregació religiosa.
El dissabte dia 20 d'octubre, es van visitar les cases del lloc Binicodrell de Dalt, embrió del naixement de la comunitat migjornera. Allà s'hi construí el primer oratori quan, el 1624, els frares del Socors de Ciutadella adquiriren aquell lloc. L'acte s'inicià amb una pregària oficiada pel rector Cristòfol Vidal recordant que allà havien pregat els nostres avantpassats. Després Joan Pons Moll oferí una documentada explicació del que va representà pels migjorners aquell primer oratori, i de les activitats dels frares i la seva tasca de parcel·lació del lloc de Binicodrell.
El mes de novembre, Miquel Pons Portella, explicà la implicació que va tenir as Migjorn l'Adoraciò Nocturna, en un temps ja passat en el que aquella Associació comptà amb una nombrosa presència al nostre poble on va arrelar amb força.
El desembre, i acabant amb els actes programats per l'any 2012, tingué lloc una actuació musical del cor parroquial en el transcurs de la qual en Miquel Pons Portella, glosà la figura dels migjorners que al llarg de la història han dirigit l'agrupació coral.
Ja dintre de l'any 2013, el mes de gener, com un acte més de la festivitat de sant Antoni, fou el jove prevere, Llorenç Sales Barber, qui parlà de la publicació "La Veu de la Parròquia". Aquesta és una revista parroquial que inicià el seu recorregut cap allà l'any 1988 quan Mn. Josep Sastre estava al front de la parròquia. Actualment es segueix publicant amb una periodicitat trimestral oferint un reflexa de la vida parroquial i dels diferents moviments que hi tenen cabuda.
El mes de febrer, va ser el delegat diocesà del Secretariat de Catequesi, el diaca Vicent Llabrés, qui ens va parlar del present i futur de la catequesi. Cristòfol Moll va recordar el passat i els mètodes diferents que al llarg del temps han conformat l'ensenyament de la catequesi al nostre poble.
Dia 15 de març, Joan Pons Moll i Cristòfol Moll Huguet, els dos de l'equip redactor del llibre commemoratiu, van recordar algunes de les activitats esportives, culturals i recreatives, que la parròquia ha organitzat i fomentat al llarg dels anys. El bàsquet, cinema i l'associació esportiva i cultural de pares de família, foren els temes tractats.
Pel mes d'abril, en Toni Febrer Barber, qui fou cap del moviment escolta durant els anys que aquest arrelà amb força as Migjorn, fa una vintena d'anys, va parlar, davant d'una nombrosa concurrència de joves, de la seva experiència al front d'aquell moviment.
El mes de maig, ben prop d'un centenar de persones del nostre poble pujaren a la muntanya del Toro en la tradicional visita que els pobles fan a la patrona de Menorca. Pere A. Pons Moll va recordar com eren, fa anys, les visites a la Verge quan no hi havia tants mitjans de transport com ara i la pujada a la muntanya es feia a peu o qualcant dalt d'un ase. El dinar a la posada i els actes religiosos de pregària a la Verge, serviren per mantenir un caliu de germanor entre els assistents.
El passat mes de juny, fou en Joan Febrer, prevere que durant un temps va ser rector de la nostra parròquia, reflexionà sobre el futur de l'Església. "Cap on va l'Església" va ser el títol de la seva xerrada que dividí en tres parts ben diferenciades: Mirar el futur des de l'esperança; inquietuds que són reptes; i dinamisme a partir del Concili Vaticà II.
I com a cloenda d'aquest any de celebracions, el passat dia 10, festa del nostre patró sant Cristòfol, els carrers del poble ben mudats acolliren tot un ventall d'activitats que en Josep Lluís Moll Jover va pensar per posar punt i final a tot un any important en la vida de la gent del nostre poble. Una bereneta solidària a favor de Mans Unides i una exposició de fotografies d'en Jaume Riudavets, foren la cloenda d'un any intens i ple de celebracions per tal de recordar el naixement de la nostra parròquia i del patronatge de Sant Cristòfol com a titular del nostre poble.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.