TW
0

Escolt amb estupor, directament, a l'entrevista de dimarts de matí, per IB3 Ràdio, la consellera d'Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears dient –cit de memòria- que el Govern de les Illes Balears, pel que fa a la política sobre administració pública, segueix les directrius dels tribunals. Vaja, ve a dir, sense dir-ho exactament que són els tribunals de justícia els que marquen la línia a seguir, almanco en aquest camp, al govern que hem elegit per a la nostra comunitat dita autònoma.

Evidentment, escoltant na Núria Riera, qued estupefacte, i, per un moment, tem patir al·lucinacions. Però estic conduint, duc la ràdio en marxa, escolt el que s'hi diu, i sembla que tenc els sentits en ordre, perquè m'atur als semàfors en vermell, deix passar els cotxes que em vénen per la dreta a les cruïlles, no he envestit ningú... Ho dec haver sentit bé: Núria Riera, consellera del Govern de les Illes Balears, ens està dient que els tribunals marquen la línia de la seua conselleria.

A veure si ho entès bé: els tribunals, no elegits per ningú, marquen la línia del Govern que hem elegit entre tots els ciutadans? Què és això? La democràcia a l'inrevés?

Les paraules de na Núria Riera em reafirmen en la meua idea que els imputats no han de dimitir dels càrrecs pel fet de ser-ho, i que una democràcia només pot funcionar si existeix una separació de poders ben clara. Si no, uns tribunals contraris al color polític d'un determinat govern, bastaria que anassin imputant gent per fer-lo inviable. I, per tant, estarien actuant, directament, contra el sistema democràtic. Seria una mena de colp d'estat tribunalici.

Que els tribunals hagin de governar el conjunt de la societat, més o manco, es desprenia, des de fa temps, de certes postures ultraesquerranes, antisistema , etc, que apel·len sistemàticament a la Fiscalia per mirar de modificar les polítiques que es realitzen a cada moment. Curiosament, els antisistema apel·len als tribunals per carregar-se el sistema democràtic. I això, encara que pugui parèixer una contradicció, és molt lògic i natural. Allò que ja no resulta tan normal és que una persona que se suposa que ha de tenir una certa formació política, consellera del Govern de les Illes Balears, es manifesti en el mateix sentit.

Però bé, la mala neteja feta del franquisme explica, en bona part, que a l'Estat espanyol existeixin organismes que resulten del tot sobrers per a qualsevol democràcia mínimament consolidada, com ara el Tribunal Constitucional. Aquest tribunal, que tanta feina fa per intentar eliminar la voluntat popular, lliurement expressada a les urnes, a determinades parts del regne, no existeix a la immensa majoria de països que formen part de la Unió Europea. I no hauria d'existir a Espanya, si Espanya tengués cap intenció d'esdevenir algun dia un projecte viable. Supòs, emperò, que na Núria Riera deu pensar no només que el TC ha d'existir, sinó que, a més a més, fa una feina que contribueix a reforçar la democràcia.

El paper que la consellera atribueix als tribunals, des del meu modest punt de vista, ni tan sols haurien de poder realitzar-lo si els jutges i els fiscals, aquí, fossin elegits democràticament per la població (postura que duc defensant des de fa devers dues dècades a través d'aquestes mateixes pàgines i a molts d'altres fórums, sense gota d'èxit, com resulta clar i manifest). Perquè els tribunals s'han d'ocupar d'impartir justícia, és a dir, de procurar que els delinqüents estiguin sota custòdia i que la gent honrada pugui gaudir de la seua llibertat sense que ningú la hi entrebanqui. I han de vigilar que les lleis es compleixin. Però no han de interferir ni en les lleis que es debaten i s'aproven als parlaments, ni han de pretendre governar des de les sales tribunaleres, ni interferir en la voluntat de govern lliurement expressada pels ciutadans.