TW
0

Benvolgut president del Consell Insular: Me permeti per començar una afirmació que segurament compartirà, que la contemplació de la bellesa és un dels principals motius sinó el primordial que ens porta a viatjar. L'emoció estètica que provoca la contemplació d'un rostre, d'una figura, o d'un paisatge captivador, ens transporta a una altre dimensió, a la dimensió de l'astorament i de la meravella, que el filòsof Schiller resumia magistralment en aquesta simple màxima: "la bellesa és una promesa de felicitat".

Menorca segueix provocant a la majoria dels nostres visitants aquesta promesa de felicitat, i segur que molts d'ells es fan la fantasia d'una vida més grata en aquesta illa i per això tornen a visitar-la, i fins i tot alguns hi venen a viure definitivament.

La nostra illa està rodejada d'un mar blau incomparable i d'unes platges paradisíaques que sens dubte reforcen aquesta promesa de joia, però el principal protagonista de la nostre bellesa és sens dubte el seu singular paisatge. Un paisatge que s'ha anat configurant al llarg dels segles a través de la laboriosa construcció d'aquesta immensa i omnipresent quadricula pètria que emmarca els camps convertint-los quasi en espais enjardinats. La proximitat del paisatge menorquí forma part de la seva irrepetible singularitat, atrapant la mirada i l'anima del visitant que se submergeix alegrement en la seva bellesa.

Però aquesta obra monumental fruit de l'esforçada i anònima labor d'innumerables menorquins en el passat, aquesta retícula de parets seques, està actualment en un alarmant procés de deteriorament donada la creixent reforestació del camp. El nostre paisatge s'està deteriorant i hem d'intentar preservar-lo, si volem mantenir aquest patrimoni capital per la nostra economia, ja que la seva bellesa és el nostre gran atractiu turístic. El recent congrés d'energies alternatives ens ha mostrat de nou el camí a seguir, l'energia procedent de la biomassa seria probablement la manera més rendible de netejar els camps i les parets seques que s'estan ensorrant a causa de la vegetació salvatge.

Però tenim un altre important motiu de preocupació que pot afectar greument el protagonisme del nostre paisatge, i és el projecte de reforma de la carretera general amb la construcció de grans rotondes a diferent nivell. L'actual carretera d'entre 9 i 12 metres d'amplada passaria a tenir 90 metres cada dos o tres quilòmetres a on se situarien aquestes rotondes que també s'elevarien de nivell. Algun comentarista les ha qualificades de "galàctiques" per la seva desmesura respecte al paisatge de l'entorn. Tots podem comprovar com ja actualment el paisatge ha estat greument afectat per la construcció de la variant de Ferreries, on el fastuós protagonisme asfàltic de la recent infraestructura viaria deixa en un segon pla, apartat, la proximitat habitual del nostre paisatge. No cal dir que la desproporció de la cintura de ronda de Ciutadella també fereix asprament la mirada enamorada del visitant de la nostra illa.

Sr. president, des de la federació d'AAVV li volem fer arribar aquesta petició urgent, li demanem que es reconsideri immediatament aquest projecte desmesurat, cercant una remodelació de la carretera general que mantingui en la proximitat l'imprescindible protagonisme del nostre paisatge.

Nosaltres també ens sumarem aquest fi de setmana a la caminada de protesta impulsada pel GOB.