TW
0

Les persones actuem de diferent manera, depenent de l'ambient en què ens trobem. Amb la família i els amics ens comportem, de forma més distesa i potser més esbojarrada. Mentre que a l'àmbit laboral, el to esdevé més solemne i l'actitud més formal. Fins i tot podem dir que, ens vestim de manera diferent per a cadascuna de les ocasions socials. Ens resultaria estrany veure a un advocat dirigint-se al despatx en xandall, o a un tennista professional, anar a la pista de joc amb corbata. Cada ocasió esdevé la seva indumentària característica.

Però, baix el meu punt de vista, la peça de roba que canvia fins i tot el tracte de les persones, és la bata blanca. He vist tractar a persones sense bata com a "jove" o "al·lotet", i després de posar-se una bata, augmentar mecànicament el títol de distinció personal cap a "vostè", concloent la salutació, donant la mà. La bata es veu que dóna aquesta distinció que els propis estudis no denoten. Sembla ser que, posar-se una bata blanca, per molt inculte que siguis, denota aquest apel·latiu que potser desmereixes, però que els demés desconeixen. Aquesta peça de roba, a més del tracte, pot provocar també l'anomenat "efecte de la bata blanca", segons el qual la mesura de la magnitud de la pressió arterial d'algunes persones es bastant més elevada davant la presència d'alguna persona que dugui la bata blanca. L'especialista en qüestió, porta al pacient a produir de forma involuntària, l'increment de la pressió arterial.

Bates, uniformes o corbates, tots aporten aquell to distintiu que fa que la persona que acudeix en la seva ajuda cregui més fermament en les seves capacitats, siguin o no, certes. I és que, depenent de l'ofici de cada persona la disfressa exterior ajuda a treballar la compostura. És el joc de les aparences, que s'acaba quan les persones es coneixen i es mostren tal com són.
–––
patrismoncada@gmail.com