L'adolescència pot ser considerada com una etapa del desenvolupament de l'ésser humà que, en ocasions, es pot viure de forma complexa. Comprèn aspectes biològics, psicològics, afectius, socials, sexuals, que formen part d'un procés evolutiu normal.El seu estudi inclou l'equilibri de múltiples formes de funcionament: psicològic, de relació amb l'entorn, del tipus de contacte amb la realitat, nivell d'autoestima, desenvolupament de les diferents funcions -sensorials, perceptives, motrius, lingüístiques, cognitives. És per aquesta complexitat que consideram molt actual la presentació i realització d'aquest curs.L'objectiu general, tal com vam comentar fa uns dies per aquest mateix mitjà, consisteix a profunditzar en el coneixement d'aquesta etapa evolutiva anomenada adolescència: conèixer les característiques dels adolescents, concedint especial importància a les dinàmiques de relació amb l'entorn, així com als processos de canvi que es poden observar en el seu desenvolupament. Entre els objectius específics, es preveu reflexionar sobre el treball amb els adolescents, conèixer els diferents elements que condueixen a un diagnòstic diferencial, les modalitats terapèutiques i el treball amb els pares. També es pretén aportar informació sobre la conveniència d'aplicar tractaments farmacològics, la realitat del consum de drogues, els mecanismes que promouen el consum i les respectives formes de prevenció.
Per desenvolupar aquests continguts, hem cregut convenient la participació de professionals experts en aquests temes: els professors Jorge Tió i Pere Barbosa i el Dr. Lluís Mauri, que coneixen en profunditat, i des de diferents àmbits, els temes propis del desenvolupament adolescent.
Així, el curs del professor Tió, vinculat a la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, a societats psicoanalítiques i a la Universitat de Barcelona, té com a objectiu dedicar especial atenció a les dinàmiques d'interacció de l'adolescent amb l'entorn més pròxim: família o figures tutelars, escola, barriada, intervencions professionals amb els adolescents, descrivint els factors afavoridors i desfavoridors de la seva maduració.
El curs del professor Barbosa (Fundació Vidal i Barraquer, societats Rorschach i de psicoteràpia psicoanalítica i Universitat de Barcelona) inclou entre els seus objectius les temàtiques més típiques i bàsiques dels adolescents, a fi de respondre millor als interrogants més significatius i característics d'aquesta etapa evolutiva. Ens permetrà conèixer el procés diagnòstic i els indicadors i contraindicadors de les diferents modalitats terapèutiques; detectar la importància de la col·laboració dels pares en aquests processos psicològics; valorar les actituds de fermesa, flexibilitat i inventiva que convindria mantenir amb els adolescents; reconèixer els "signes - senyals" que s'emeten en aquest període per poder conèixer i entendre el vertader missatge que pretenen comunicar-nos amb les seves conductes i comportaments diaris; prendre consciència dels processos psicològics que es mobilitzen i desperten en l'interior dels adults que estan en contacte amb adolescents, i, finalment, conèixer i diferenciar les situacions normals de la "crisi" d'allò que és especial i conflictiu d'aquesta etapa de "transició" entre la infància i la vida adulta.
El curs del Dr. Mauri (Fundació Sanitària Sant Pere Claver, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona) té com a objectiu aportar coneixements sobre la realitat del consum de drogues per part dels adolescents del nostre entorn social, també sobre els mecanismes que promouen el consum i sobre la prevenció, especialment pel que fa al paper que família i societat adopten en aquestes situacions.
Les tres aportacions pretenen promoure capacitat d'escolta, reflexió, participació i estudi, així com despertar en nosaltres unes actituds més adequades i positives de tipus educatiu. Poden ser unes esplèndides jornades, a les quals us convidam a participar. Seran a la seu de l'IME, Camí des Castell, 28 (tel. 971 351500), els dies 1 i 2 de febrer.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.