TW
0

Estam vivint la legislatura menys plural del Parlament de les Illes Balears, i no per decisió dels electors, sinó per decisió de l'actual cúpula del Partit Popular. M'explicaré: la legislatura passada va començar amb cinc grups parlamentaris i va acabar amb quatre (PP, PSOE, PSM i Grup Mixt). L'actual legislatura també hauria de comptar amb quatre grups parlamentaris, si es fes cas a la voluntat dels electors: exactament els mateixos que acabaren la legislatura anterior. Però aquesta vegada el PP s'ha entestat a impedir, amb tot de males arts i de tripijocs de dubtosa legalitat, l'existència del Grup Mixt, malgrat que hi ha tres representants electes –entre ells la diputada de Formentera- que n'exigeixen la formació.

Una enquesta que es va fer pública la setmana passada, emperò, ve a dir-nos que, si ara mateix hi hagués eleccions parlamentàries, a les illes Balears tendríem un parlament amb una composició prou més plural que no l'actual. Per començar, es produiria un fet que, polsant amb un mínim interès l'opinió pública, cada dia se'ns apareix com a més evident: el PP perdria, amb escreix, la majoria absoluta. Segons algun mitjà de comunicació illenc, en un any i mig el PP ha dinamitat una majoria absoluta folgada, i ara mateix, si hi hagués eleccions, ja no li bastaria amb els seus diputats per poder formar govern.

D'on sortiria la pluralització del Parlament? D'àmbits ben diversos. D'una banda, tornaria al Parlament de les Illes Balears el liberalisme centrista i regionalista / nacionalista, ara representat pel PI, la formació que lideren Jaume Font i Josep Melià. L'esmentada enquesta li dóna a aquesta formació política, actualment, dos diputats. Particularment, pens que, si treballa bé, no ha de costar gaire recuperar els quatre diputats amb què Unió Mallorquina va començar la legislatura anterior. Al final, tanta claveguera de l'Estat i tanta pressió des de tots els seus aparells, segurament servirà perquè la societat torni a posar les coses exactament al lloc on eren. La pregunta que ens podem fer, sense tenir encara prou perspectiva sobre com evolucionarà tot plegat, és si el PI podrà comptar o no, la pròxima legislatura, amb grup parlamentari.

Allò que sí sembla clar, en canvi, és que el grup parlamentari del PSM s'ampliarà (l'enquesta li dóna sis diputats, però si se segueix la tendència que s'ha mostrat clarament al País Valencià, i si es fa una bona feina des d'aquesta formació política, aquesta xifra es podria incrementar amb escreix). Dos grups parlamentaris de caire nacionalista, amb una força política incrementada, amb un PP sense majoria absoluta, ja donarien un perfil clarament diferent al Parlament de les Illes Balears.

D'altra banda, l'enquesta també apunta a la irrupció al Parlament de dues forces polítiques que actualment no tenen representació parlamentària: EU i UPyD. No resulta gaire agosarat imaginar que Esquerra Unida pugui beneficiar-se tant de l'estirada de la Izquierda Unida estatal com de la renovació i l'aire nou que s'ha sabut portar a la formació illenca. Evidentment, la presència d'Esquerra Unida contribuiria a diversificar els accents de l'esquerra al Parlament de les nostres illes. Som més escèptic, en canvi, sobre la possible entrada d'UPyD. Curiosament, fa tres o quatre conteses electorals que les enquestes afirmen que aquesta formació política jacobina podria entrar al Parlament de les Illes Balears. I, a l'hora de la veritat, sempre n'acaba fora, per decisió de l'electorat de les nostres illes. Si, per decisió de la gent, en el futur, hi fos dins, no faria sinó contribuir a oferir un perfil més real de la pluralitat i diversitat interna de la nostra societat.

Allò que no entenc, amb aquest panorama a la vista, és com pensa dialogar, com pensa negociar, com pensa tractar amb la resta de forces polítiques un Partit Popular que, a nivell de cúpula balear (no així a nivell local, a molts llocs), està cremant tots els ponts amb la resta de formacions polítiques. Encara queda una mica de temps per reaccionar, ni que sigui per assegurar-nos un futur una mica més governable del que ara mateix es pot preveure…