TW
0

L'any 1769 un jove Joan Ramis i Ramis, de tan sols vint-i-tres anys, escrivia l'obra magna de la dramatúrgia catalana: Lucrècia o Roma Libre. El context històric és el que descriu una illa, Menorca, que al bell mig de la disputa de les grans potències del moment va conèixer diferents formes de sobirania i dominació al llarg del segle XVIII. Ramis que atresorava una sòlida formació en poètica i llengües clàssiques, a més dels seus doctorats com a jurista per la universitat d'Avignon, es va veure imbuït dels corrents neoclassicistes en què es manifestava la Il·lustració a l'Europa del moment i que probablement afavoriren a l'illa la presència dels francesos entre 1756 i 1763. El canvi de dominació que deixà una autoritat britànica a Menorca i l'establiment del lliure comerç al port de Maó, obriria també les portes a una burgesia lliberal que a finals de segle, amb en Ramis com a fundador, era capaç de crear la Societat Maonesa de Cultura.

Un context, idò, el menorquí, propici al despertar cultural des d'unes circumstàncies ben diferents de les que vivien els territoris peninsulars de parla catalana i també Mallorca sota la sobirania de Felip V. Recordarem que aquell monarca fou qui imposà l'ús del català com a llengua oficial en els seus Decrets de Nova Planta, un fet que marcarà l'inici de la Decadència literària catalana.

És així com "Lucrècia" seria pràcticament l'única peça rellevant de teatre en català d'aquesta època. Es tracta d'una obra que té la seva pròpia història ja que durant molts d'anys va quedar eclipsada i oculta en l'oblit, fins que 200 anys després d'haver estat escrita, va ser descoberta per l'estudiós Jordi Carbonell i situada com a exemple dins de la literatura en català.

Fins a on se sap, mai no es va representar com a peça teatral a Menorca i tan sols hi ha un indici de que es dugués a escena a la veïna illa de Mallorca, als anys 80 del segle passat, i, tot sigui dit, amb més fracàs que no pas èxit.

Més recentment, el passat mes de novembre, per primera vegada, coincidint amb el XVè aniversari de l'IME, Ciutadella va acollir el que seria un debut històric a Menorca del drama Lucrècia, en una moderna adaptació feta per la companyia que dirigeix en Sergi Marí.

Opressió, venjança, la rebeŀlió d'un poble, l'honor i l'esclat d'un nou ordre polític són alguns dels elements de l'obra que, en versió sencera, l'Ajuntament d'Alaior es complau a oferir el proper divendres al públic menorquí en el marc de les activitats del dia del llibre i també commemorant el Dia de la Fundació d'Alaior.

A més de contribuir al coneixement general d'aquesta obra, des de l'Ajuntament ens sentim especialment satisfets de poder oferir aquest divendres a Sant Diego la sessió d'assaig de l'obra sencera als estudiants del municipi, que tenen aquesta peça dins del seu currículo acadèmic.

Un darrer motiu que també ens omple de goig rau en poder gaudir d'un espectacle de categoria, ben treballat i acreditat (en versions reduïdes) per premis com el Bòtil de Teatre, i pel fet mateix de poder comptar amb uns actors de primera i amb un repartiment que dóna principal protagonisme a l'actriu de llarg recorregut i tanmateix, de fermes arrels alaiorenques, na Queralt Albinyana.