La Federació d'entitats de suport a les persones sense llar (fePsh), agrupa les entitats Caritas Espanyola, Solidarios para el Desarrollo, Rais, Red Acoge, FACIAM, Provivienda, Arrels, Prohabitatge i Sant Joan de Déu. Davant la proximitat de la jornada anual "Dia dels Sense Sostre" (27 de novembre), i amb motiu de les Eleccions Generals del 20N, aquesta Federació ha fet arribar a tots els partits polítics de l'estat un extens document per l'elaboració d'una estratègia estatal per a la prevenció i eradicació del sensellarisme. Reproduïm aquí l'apartat de propostes d'aquest document, demanant a tots els candidats i candidates menorquins que assumeixin aquestes propostes com un repte personal, i les defensin allà on calgui.
Intervenció amb persones sense sostre
Proposta 1: Establir mecanismes de prevenció que detectin els processos d'exclusió abans que la persona es trobi al carrer. Incorporar en aquests processos els múltiples agents socials i les àrees de l'administració que hi puguin intervenir (afers socials, policia local, serveis d'ocupació, centres de salut, habitatge, etc.).
Proposta 2: Crear un Observatori de les Persones Sense Llar i l'exclusió residencial, amb la participació de representants de la Federació d'entitats de suport a les persones sense llar (fePsh), investigadors, juristes, i organismes amb competències rellevants en el fenomen.
Proposta 3: Crear un sistema estadístic per definir i estudiar anualment l'evolució i les característiques del sensellarisme i l'exclusió residencial a Espanya, i monitoritzar les polítiques públiques relacionades.
Proposta 4: Oferir una atenció integral en tot moment i des de qualsevol dels recursos residencials d'emergència pel qual s'accedeixi a l'atenció.
Treball de carrer
Proposta 5: Establir equips d'intervenció professional de carrer, tant per atendre l'emergència social, com per a un seguiment continuat de les persones que no acudeixen als recursos i que per aquest motiu no té accés a una sèrie de drets fonamentals, amb atenció especial a la salut mental.
Proposta 6: Desenvolupar i recolzar models de treball de carrer que atenguin els aspectes relacionals i afectius, especialment des del voluntariat, com a forma de garantir l'establiment de relacions horitzontals no prestadores de serveis, que afavoreixin l'empoderament.
Proposta 7: Contemplar com aspecte transversal al treball de carrer la mediació veïnal, incorporant, en la mesura del possible, associacions de veïns i altres agents en aquest procés.
Exercici dels drets fonamentals
Proposta 8: Elaborar una llei d'exigibilitat en base als articles de la Constitució 15 (integritat física i moral), 47 (dret a l'habitatge), 149.1.1 (regulació de les condicions d'igualtat) i 149.1.6 (legislació processal).
Proposta 9: Garantir l'exercici dels drets i l'accés a la salut, mitjançant la creació d'equips de carrer d'atenció somàtica.
Proposta 10: Garantir la possibilitat d'empadronar-se a totes les persones, àdhuc a les que es troben en situació de carrer, com a mecanisme per garantir l'exercici i l'accés als drets bàsics.
Proposta 11: Fomentar la responsabilitat ciutadana a partir de campanyes de sensibilització i conscienciació, i la reorientació dels discursos que es difonen a través dels mitjans de comunicació.
Proposta 12: Desenvolupar una política d'inserció laboral adaptada (bosses de treball).
Proposta 13: Incloure els serveis mínims obligatoris locals establerts a l'article 26.1.a de la Llei de Bases de Règim Local, el d'allotjament d'emergència de manera separada als serveis socials.
Model d'allotjament (flexibilitat):
Proposta 14: Diversificació dels dispositius d'allotjament en funció de les necessitats i problemàtiques específiques dels seus usuaris (en cap cas per raó d'origen, religió o raça).
Proposta 15: Eradicació del model de macro-alberg i substitució per dispositius de menor volum, propers al centre de les ciutats.
Proposta 16: Possibilitar l'accés al tipus d'allotjament més adequat a cada persona segons la seva circumstància des del primer moment de la intervenció. Que l'alberg no sigui, d'entrada, l'única opció.
Proposta 17: Coordinar des dels serveis socials, a nivell local, el nombre de places disponibles entre els distints dispositius a cada moment, de manera que tothom que sol·liciti allotjament accedeixi a una plaça aquella mateixa nit.
Disseny de la xarxa d'atenció a persones en situació de carrer (sense sostre)
Proposta 18: Establir sistemes que garanteixin la coordinació entre els distints recursos a través d'un únic professional de referència.
Proposta 19: Afavorir les necessitats de desplaçament a través de tarifes reduïdes o d'algun altre mecanisme.
Proposta 20: Coordinació local, regional i estatal. Exercici de la responsabilitat per part de l'administració pública a tots els nivells, entenent que les persones sense llar poden canviar de ciutat i han de continuar essent ateses.
Proposta 21: Adequada planificació de les polítiques d'intervenció, garantint la coordinació entre diferents recursos i dispositius. Però també criteris de qualitat i participació dels usuaris.
Proposta 22: Foment del treball en xarxa, a l'interior de les administracions (en distints nivells: local, regional i estatal; en distintes competències: salut, habitatge, ocupació, afers socials, etc.), i amb les entitats socials.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.