TW
0

Les persones més intel·ligents són nocturnes i van a dormir més tard, segons diu un estudi de Satoshi Kanazawa de l'Escola d'Economia i Ciència Política de Londres. Encara que es diu que la falta de son pot portar a la obesitat, a una pressió arterial alta, o fins i tot a una reducció de l'esperança de vida, existeixen diferències en les preferències en el son i el temps entre les persones, depenent del seu Quocient Intel·lectual (QI). Les persones amb un major QI, que tenen una ocupació o professió que els exigeix un alt nivell cognitiu, són més propenses a ser noctàmbules. En canvi, aquelles persones amb menor quocient prefereixen anar a dormir prest i ser més matineres.

Aquests estudis poden resultar un poc qüestionables, i el propi concepte de QI sembla un criteri bastant limitat com per a pretendre mesurar un arquetip tan abstracte i relatiu com és la intel·ligència. Però també és cert que la nit pot portar a la reflexió i el desenvolupament de la creativitat, degut a la tranquil·litat que emana de la nocturnitat. Però no tot és or el que llueix. Segons aquest estudi, no només tenen avantatges els noctàmbuls, sinó que, les persones que van a dormir més tard, són menys fiables, més propenses a patir depressió, trastorns de l'alimentació o addiccions, en comparació amb el grup més matiner, que sembla ser que és relativament més conscient. És a dir, segons Kanazawa, les ments més creatives i menys tradicionals són més vulnerables a certs desordres psicològics.

I és que, sembla ser que la intel·ligència no només determina la nocturnitat de les persones, sinó que les preferències de son solen obeir a factors genètics. Algunes aus poden dormir durant el vol, els dofins dormen amb la meitat del cervell despert i les ratapinyades necessiten 19'9 hores de son cada 24 hores. Quina sort.
–––
patrismoncada@hotmail.com