TW
0

Un servei de llançadora connecta a partir d'avui (1 de març 2011) l'Estació d'Autobusos de Maó i la zona dels instituts de Bintaufa amb l'objectiu de facilitar l'accés dels estudiants als centres educatius Pasqual Calbó i Caldés, i Cap de Llevant.

Sens dubte una bona notícia del Departament de Mobilitat, que se suma amb altres publicades el mateix proppassat dia 1 de març, a les pàgines del diari Menorca. Les millores s'estenen a gairebé tot Menorca. A saber:

2a) Ciutadella – Ferreries – Es Mercadal – Alaior – Maó
Reducció de la durada del trajecte Ciutadella, Ferreries, Es Mercadal, Alaior i Maó. Així com del Bus Express entre Ciutadella i Maó.

3a) Sant Lluís
Ampliació de la connexió Maó – Sant Lluís en una freqüència de 30 minuts, entost d'una hora fins ara.

4a) Punta Prima, S'Algar i Alcalfar
Resposta de l'administració insular a les peticions dels veïns residents tot l'any a Punta Prima, S'Algar i Alcalfar, avançant fins al proper dia 7 de març l'operativitat de les dues línies que funcionen només durant la temporada turística. "Es tracta d'una iniciativa de caràcter experimental", destaca el conseller Borràs, qui pretén incorporar en un futur aquestes línies a la xarxa de transport públic.

5a) Maó – Sant Climent – Cala en Porter
Les connexions entre Maó, Sant Climent i Cala En Porter, passen de quatre dies per setmana a servei diari. I, a més, s'intensifica el número de viatges a primera hora del matí per facilitar el desplaçament dels residents en urbanitzacions com ara Binixíquer o Son Vitamina.

6a) Maó – Ciutadella
El trajecte Maó – Ciutadella, s'ha reforçat els caps de setmana i dies festius. La frequència serà d'una hora i mitja, entost de dues hores. En concret, s'incrementen en quatre el número de viatges en cada sentit, mentre s'amplia l'horari dels diumenges fins a les 21.40 hores.

7a) Es Migjorn Gran
El conseller Damià Borràs admet les deficiències de connectivitat que afecten Es Migjorn Gran i, per millorar les connexions del municipi amb Maó i Ciutadella, la línia 73 de l'itinerari Maó, Alaior i Es Migjorn es reforça amb un viatge més entre Maó i Es Migjorn, i dos a l'inversa; amb dos viatges més en cada sentit els dissabtes; i altres set viatges més els diumenges i festius. Per la seva part, la línia 74 entre Ciutadella i Es Migjorn incorporarà dos viatges entre Ciutadella i es Migjorn i tres en l'altre sentit.

8a) Es Castell
En relació a la línia de Maó – Es Castell, el conseller indicà haver completat els "buits horaris" de manera que, des d'avui (1 de març), s'amplia en set el número de viatges de dilluns a dissabte, en una freqüència de 30 minuts, mentre que els caps de setmana es duplicarà fins arribar als 14 viatges en cada sentit.

Fins aquí, no ens resta més que felicitar els usuaris que es beneficiaran d'aquests nous serveis que signifiquen una extraordinària dotació econòmica en temps d'estretor... i de precampanya electoral.
Pel que es refereix a Llucmaçanes direm que, mitjançant l'Associació de Veïns, venim reclamant el transport públic d'antic. La junta electa la tardor de 2004, prèvia presentació i informació de projectes al batle de Maó, Sr. Arturo Bagur, ja el 10 de febrer de 2005 feia una petició a la Sra. Joana Barceló, llavors presidenta del Consell Insular de Menorca, per "un cop finalitzades les obres del camí de Na Ferranda, aprofitant la línia Estació d'Autobusos – Aeroport, establir un enllaç pel referit camí amb parada única a la Plaça de Sant Gaietà". Tocant de peus a terra, afegíem: "Com a sondeig i test econòmic per a la companyia, establir un període temporal de prova". Seguien altres demandes, que no fan ara al cas. A l'entrevista hi van assistir el president de l'AV, aleshores Antoni Carreras, i el vocal de les obres de sanejament, Gabriel Mir.

Com a resultat de la primera gestió, el 27 de setembre de 2006, Antoni Carreras, Rafel Gomila i Gabriel Mir ens reuníem a la seu del CIME amb el conseller Damià Borràs, acompanyat pel tècnic del Consell Insular Sr. Rubén Martín. Atès que abans de parlar de transport públic havia de millorar-se l'accés d'entrada al camí de Na Ferranda, el Sr. Martín ens va lliurar en còpia DIN A3, un senzill, però descriptiu, avantprojecte de reforma. L'execució de l'obra quedaria pendent d'un acord amb els propietaris de la finca, que confronta amb la carretera de Sant Climent, per la cessió de devers 200 m2 de terreny.

A partir de 2007 l'oposició veïnal a la Via Orbital al Pla General d'Ordenació Urbana va desviar l'interès per la reforma a la cruïlla de la carretera de Sant Climent / camí de Na Ferranda-POIMA, atès que si la Via Orbital progressava, interceptaria la cruïlla i la supliria amb un altre disseny.

Al llarg dels anys, el conseller Damià Borràs ha gestionat amb prou eficàcia el Departament de Mobilitat del Consell Insular de Menorca. Però, quant al transport urbà, no hem aconseguit que ens fes cas, i li afegís la ruta de Llucmaçanes. Des de 2007 a dia d'avui, altres tres presidents de l'Associació de Veïns han anat sol·licitant, sense èxit, el transport amb microbús.

En una visita, el 24 de gener passat, el batle de Maó, Sr. Vicenç Tur, i la regidora Sra. Maria Josep Morell, entre diverses qüestions relatives a Llucmaçanes, ens informaren d'encetar, el més prest possible, un servei de transport públic Maó–Llucmaçanes. La bona notícia fou acollida amb satisfacció pels allí presents.
I ara? Què hauríem de pensar, desprès de tal desplegament de recursos materials, si ni tan sols ens arribessin a Llucmaçanes les miques d'aquesta quantiosa inversió?

Conseller Borràs, ens agradaria creure que alguna acció s'haurà acordat pel present immediat al nostre poble. Altrament, es podria interpretar com un greuge comparatiu gratuït del Consell Insular de Menorca a la gent que vivim a Llucmaçanes.