El consum responsable és aquell que, ajustat a les necessitats reals, opta per productes o serveis que afavoreixen la conservació del medi i la igualtat social.
Igual que les persones, els productes que comprem poden tenir unes característiques que no són apreciables a simple vista. Quan anem a comprar, normalment ens fixem en les coses que ens mostra el producte: preu, qualitat, funcionalitat, disseny...
Per contra, moltes vegades no ens preocupem d'aquelles coses que passen inadvertides: qui i com s'ha produït (condicions laborals dignes?), d'on provenen les matèries primeres (desforestació de boscos tropicals o explotació sostenible?), tipus de materials de que està fet (renovables, tòxics, reciclables...), residus que genera la seva fabricació i el seu ús, consum energètic i tipus de combustible (emissions de gasos d'efecte hivernacle?) ...Si coneguéssim aquests detalls, tal vegada aquell producte que a simple vista ens semblava preciós, a hores d'ara ja no ens ho semblaria tant, de polit.
Si modifiquem els nostres criteris de compra tenint en compte aquests aspectes, estarem contribuint a millorar el nostre entorn (mediambiental i social); si optam per productes amb majors exigències, apareixeran empreses que els ofereixin.
Però quan parlem de consum responsable no ens referim només a comprar "verd" o "just", sinó a un replantejament de tota la manera de consumir, d'un canvi de paradigma, d'un canvi de cultura. Per molt ecològiques que siguin les verdures que mengem, o molt ètiques les empreses productores, si seguim produint i consumint cada vegada més, el problema segueix present.
Com hem vist, el nostre model de consum pot estar agreujant les injustícies socials, l'esgotament de recursos naturals, el canvi climàtic (el model de consum està directament relacionat amb la generació de gasos d'efecte hivernacle), la contaminació, la desaparició d'espècies...
Per tant, com a ciutadans, de la mateixa manera que podem triar els nostres representants a les urnes, podem escollir, mitjançant les nostres compres o no compres, els nostres estalvis o les nostres inversions i les nostres activitats diàries, quin món volem construir. Podem contribuir a través dels nostres actes més quotidians, a canviar les regles i patrons de producció i consum de la nostra societat. Ara bé, per prendre totes aquestes decisions, és necessari tenir informació, tenir eines per reflexionar, sensibilitzar-nos i descobrir alternatives per poder escollir la que ens sembla més encertada.
Amb aquest objectiu, per aportar informació i fer-nos reflexionar sobre el nostre consum, el Consorci Mestral-GOB, format per Caritas Diocesana de Menorca i el GOB Menorca per treballar conjuntament temes de sensibilització, ha organitzat diferents actes dins els context de les II Jornades de Consum Responsable:
El dia 25 de setembre inaugurem aquests actes amb la I Fira d'Intercanvi de Menorca que tindrà lloc a la Plaça Conquesta de Maó de 10 a 13.30 hores. Aquesta fira pretén reunir a un grup nombrós de persones que puguin intercanviar objectes que ja no fan servir per d'altres que els puguin ser d'utilitat, tot això sense la intervenció dels doblers. L'acte és obert a tothom i només cal que cadascú es preocupi de portar els objectes que vol intercanviar. A les 11 del matí hi haurà un conta-contes per animar la jornada.
Els dies 1 i 2 d'octubre tindran lloc les II Jornades de Consum Responsable de Menorca a les instal·lacions del Museu de Menorca de Maó. Aquest acte, gratuït i obert a tothom prèvia inscripció, s'iniciarà divendres dia 1, de 16.30 a 19 hores i finalitzarà dissabte 2 a les 19. Durant aquests dos dies es presentaran diferents experiències de l'illa i de diferents punts de l'Estat, que ens plantegen un nou model de consum més sostenible. Així, es tractaran temes de decreixement, moneda social, s'escoltaran iniciatives innovadores relacionades amb l'autonomia energètica i l'estalvi d'aigua, d'anticooperació, etc.
El mateix divendres 1 d'octubre i com a acte paral·lel a les jornades, el grup de teatre Xucrut teatre, vinculat al CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum), realitzarà la seva obra "No et Consumeixis!" a les 20 hores a l'Orfeó Maonès. Aquesta activitat també és gratuïta i tindrà un passe exclusiu el mateix divendres al matí per a l'alumnat de secundària.
Per a més informació o inscripcions a les jornades, es pot contactar al 971367334 o a organització@caritasmenorca.org.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.