TW

Aquest dilluns es va celebrar el primer ple del Consell insular després de l'estiu amb les primeres propostes d'acord i interpel·lacions i preguntes a l'equip de govern.

En primer lloc, el Grup Popular va interpel·lar a la consellera de Benestar Social, Maria Cabrisas, per conèixer les accions que s'han dut a terme en benefici dels menorquins per millorar els serveis i prestacions socials públiques, perquè aquesta ha de ser una de les prioritats de govern, i així ho vem manifestar a la consellera, donant tot el nostre suport i ajuda, si així ho sol·liciten, perquè les polítiques socials segueixin en un progressiu creixement.

Resulta que no va haver-hi cap resposta concreta, no hi ha hagut cap acció de govern, tot i haver passat 70 dies, de moment, la feina feta ha estat «reunir-se amb els ajuntaments, i treballar des d'una visió global, transversal a totes les àrees», però ni una sola mesura posada en marxa, perquè les suposades «mesures urgents», ja no són tan urgents.

En el punt número 1 de les mesures anunciades pels 100 primers dies, l'equip de govern es comprometia a dur a terme accions per evitar desnonaments, cal recordar que durant la passada legislatura es va negociar amb els bancs aconseguint que una entitat bancària assumís els possibles desnonaments d'habitatges, encara que fossin d'altres entitats. Es va informar a tots els serveis socials de l'Illa i es va tractar en les reunions del Consell de Serveis Socials de Menorca (on estan representades totes les entitats socials i els ajuntaments), no va haver-hi cap demanda.

També es va signar un conveni entre la FELIP i Gesa-Endesa al que es podien adherir els ajuntaments per evitar el tall del subministrament elèctric.

El punt dos de mesures urgents acordava un pla de xoc contra l'exclusió social on garantien l'alimentació infantil especialment en l'època de vacances, un tema en què els serveis socials de l'Illa mai van veure demanda més enllà de les Ajudes del Pla Concertat, que es va augmentar un 30 per cent, a més del Pla Especial per a la prevenció de la pobresa infantil que ascendeix a més de 87.000 euros. Ha passat l'estiu i ni un menjador obert, i ni una paraula de la consellera al respecte, l'Ajuntament de Maó com a mínim va reconèixer que no existia tal demanda.

El punt tercer de mesures urgents parlava de crear un servei provisional de residència de malalts i familiars de les Illes a Palma, però fins al moment no hi ha hagut cap avanç.

En realitat, aquest «servei provisional» ja estava en marxa des del mes d'abril. Un treball realitzat des del Consell de Menorca i signat amb el Govern per a totes les illes. Un conveni important que no és exclusiu per a la residència Can Granada, sinó que és un acord marc, el qual funciona perfectament i té una alta satisfacció, tal com la premsa escrita va recollir en l'últim qüestionari en els usuaris sobre aquest tema. Es renova de forma tàcita i té una capacitat en aquest moment per 20 persones. Can Granada ja ha ofert augmentar pisos podent arribar a albergar fins a 101 persones. També existeix un conveni del IB-Salut amb la Federació Hotelera, estan els pisos d'ASPANOB i els de l'Associació contra el Càncer. Resposta de la consellera: critica el conveni amb Can Granada però no aporta alternativa, ni dóna resposta als seus compromisos, encara no s'ha donat compte que la responsable ara és ella, i no els membres de l'oposició.

És curiós que aquells partits (PSM, PSOE y Podemos) que durant la campanya utilitzaren la pobresa, els desnonaments i altres mesures socials com argument per criticar els equips de govern del PP (tot i la feina feta constatable) i desfigurar la realitat de Menorca, ara ni tan sols tinguin la decència de, al manco, reconèixer que la situació no era tan greu com la volien pintar, i més tenint en compte, tota la feina que vem fer per millorar els serveis socials, no va ser net, ni just, i ja comencem a veure, que totes les promeses eren paper mullat.

En segon lloc, el Grup Popular va interpel·lar la consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, per conèixer les accions dutes a terme per millorar en transparència i bon govern.

Cal tenir en compte que durant la passada legislatura es va crear un espai específic de transparència, es publicava de forma clara el pressupost de cada departament, es publicava la liquidació de pressuposts, contractes menors, pressuposts d'entitats vinculades com la Fundació Destí, entre altres accions. En el qüestionari de 2013 Índex de Transparència INDIP, el CIM va obtenir un resultat de 81/100, una millora notable respecte d'anys anteriors.

Una de les qüestions que més crida l'atenció, és el fet que Podemos es comprometés a reduir-se el sou com una de les mesures de regeneració política que tant han defensat, i alhora de la veritat, hem conegut que el sou dels dos consellers es paga de forma íntegra, la nova política destina una part del seu sou a Podemos, però els ciutadans no veuen cap estalvi en aquesta mesura.

Tot i així, agraïm el compromís de l'equip de govern del CIMe per mantenir i millorar les mesures posades en marxa per l'anterior govern en matèria de transparència i bon govern.

Per últim, cal destacar l'aprovació per unanimitat de dues propostes d'acord presentades pel Grup Popular relatives a turisme.

Per tant, es va acordar que el Consell insti al Govern a que mantingui la partida de 407.778 euros per les coves de Cala Blanca, amb la finalitat de poder continuar i finalitzar el projecte, que tan important és per a Menorca i els menorquins. I en segon lloc, es va acordar instar al Govern a què inclogui en els pressupostos de 2016 una dotació adequada que permeti al Consell Insular de Menorca dur a terme actuacions en tres eixos principals, característics i singulars de l'illa de Menorca, com són Menorca Reserva de Biosfera, Menorca Talaiòtica i el Camí de Cavalls. Així com, a continuar decidint les accions promocionals de Menorca des de Menorca, fent partícips en el Consell Insular de Menorca, així com en el sector turístic de Menorca, mentre no s'hagi fet efectiva la transferència de la competència de Promoció Turística.