TW

El primer dissabte d'aquest 2015, més de 120 persones ens vam trobar al Club Nàutic de Ciutadella per presenciar la gala del I Prèmit Joan Benejam, entre somriures, intriga i il·lusió. Un premi literari que ha fet obrir els ulls a més d'un, i ha despertat esperances a molts d'altres. Durant més de 30 anys de democràcia i Estatut d'Autonomia, no hi hagut una sola institució que s'hagi preocupat per un tresor cultural com és el menorquí, maldament l'article 35 de l'Estatut ho digui ben clar: «Les modalitats lingüístiques insulars del català de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, seran objecte d'especial estudi i protecció». És per açò que, davant lo que consideram una falta d'ajudes públiques i de compromís amb l'estudi i protecció del menorquí, Foment Cultural de Menorca ha convocat el I Prèmit Joan Benejam de relats breus en menorquí, que ha nascut per dignificar la nostra llengua menorquina com a patrimoni cultural dels menorquins que s'ha d'estudiar, protegir i fomentar. Principalment, emperò, ha nascut per impulsar la redacció en menorquí entre els joves de l'Illa, amb la intenció de fomentar i recuperar entre la jovenea les particularitats lingüístiques menorquines que ara es troben marginades en el món acadèmic i educatiu, com si el menorquí fos un patois, un dialecte vulgar, incorrecte i informal; davant un català estàndar que, sense cap tipo de fonament històric, lingüístic, ni molt manco científic!, ha arraconat el menorquí als àmbits més marginals de la nostra societat.

I precisament ha estat aquesta, la nostra societat, la protagonista de la gala de dissabte passat. Més de 120 persones d'idees, colors i creences diferents, deixant de banda les nostres diferències i prioritzant un objectiu comú que ens uneix: l'estima cap el menorquí i la necessitat de defensar i recuperar aquest tresor que tenim abans de què sigui massa tard. L'assistència i el suport de representants de partits polítics diversos com PP, PSOE, UPCM i PI posa de manifest la pluralitat i la transversalitat de la nostra defensa del menorquí. La presència d'autoritats com Santiago Tadeo, president del Consell Insular de Menorca, Ramon Sampol, alcalde de Ciutadella i personatges del món empresarial, rural o artístic de Menorca com el baríton Joan Pons són el millor exemple de que estimar i defensar el menorquí no té res a veure amb anar contra res ni contra ningú; simplement no volem perdre una part tan important de la nostra cultura.

Finalment, ¿som una minoria, tal com ens volen fer creure?, ¿o som realment una majoria social àmplia que comparteix aquest sentiment per recuperar el menorquí? Anem a xoroiar les enquestes que el «menorca.info» ens va brindar l'any passat:

– ¿Cree que los ayuntamientos deben usar el menorquín defendido por Foment Cultural?

Sí (62 por ciento) - No (37 por ciento), resultat de les 21.41 hores.

– ¿Cuál cree que debería ser el modelo de lengua utilizada en los informativos de IB3?

Las variantes dialectales baleares (54 por ciento), el castellano (17 por ciento), el catalán estándar (27 por ciento), me da igual (2 por ciento).

– ¿Apoya la propuesta de Foment Cultural de conmemorar el asalto turco a Mahón?

Sí (57 por ciento) - No (43 por ciento)

Especial atenció a l'enquesta de SIPIE que va publicar «Es Diari». Els líders de PSOE-Menorca i PSIB haurien de tenir en compte que la majoria de les seves bases electorals està a favor de l'ús de l'article salat a IB3 Televisió:

– ¿Le parece bien que se utilice el artículo mallorquín 'salat' en el catalán de IB3?

Menorca: Bien (62 por ciento) - Mal (38 por ciento).

Votantes PP (2011): Bien (87 por ciento) - Mal (13 por ciento).

Votantes PSOE (2011): Bien (56 por ciento) - Mal (44 por ciento).

– ¿Cree que el Prèmit Joan Benejam 'dignifica' el menorquín, tal como afirma Foment Cultural de Menorca?

Sí (57 por ciento) – No (42 por ciento).

Analisats els resultats de les enquestes, majoritàriament favorables a l'ús del menorquí en els àmbits formals de la nostra societat, ademés de l'èxit de la gala del I Prèmit Joan Benejam, només n'extreim una lectura possible: una part important de la societat menorquina ha despertat i s'ha sumat a les reivindicacions d'entitats com Foment Cultural; volem una Menorca on ens poguem expressar en total llibertat en menorquí i en castellà. I per molt que a qualcuns no els agradi, vivim en democràcia i ja és un fet innegable. La societat s'ha expressat, som aquí per reclamar allò que consideram de justícia, i els nombres no enganen: el 57 per cent dels lectors d'«Es Diari» crèiem que el Prèmit Joan Benejam ajudarà a dignificar la nostra llengua menorquina.

Joan D. Pons Torres
President Foment Cultural de Menorca