TW

En els darrers dies s'ha dut a terme la depuració política dels mestres integrants del Centre de Professorat (CEP) de Menorca. Com s'ha explicat als mitjans, el CEP és l'òrgan responsable de la formació permanent del professorat de l'illa. Davant d'aquest fet gravíssim hem pogut llegir coses com que «el govern ha estat escollit pels ciutadans i pot nomenar a qui vulgui per als diferents càrrecs», o arguments similars. Aquesta idea és absolutament incorrecta i cal, per tant, puntualitzar-la.

Cal diferenciar el que pertany a l'esfera del Govern del que pertany a l'esfera de l'Administració. El Govern és un òrgan polític i els criteris de designació dels seus integrants i dels seus col·laboradors immediats és totalment polític. Aquesta esfera inclou els membres del Govern, els càrrecs designats directament pel Govern (directors d'empreses públiques, assessors i alts càrrecs de l'Administració com secretaris o directors generals) i l'anomenat «personal de confiança», que són treballadors eventuals adscrits a cada conselleria amb un perfil polític molt clar: caps de gabinet, caps de premsa, delegats insulars i similars.

En canvi, els diversos càrrecs i responsabilitats de l'Administració (exclosos els alts càrrecs esmentats) s'han de proveir amb uns criteris tècnics i professionals. És a dir, encara que el polític intervingui en el procés de selecció, els criteris que ha d'emprar en aquesta selecció són únicament tècnics i d'adequació professional. Com proclama la vigent Llei de procediment administratiu, «les administracions públiques serveixen amb objectivitat els interessos generals». I, per si açò fos poc, la mateixa Constitució garanteix «la interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics».

La formació permanent del professorat és un element important de la qualitat de l'educació. Com a pares i mares no podem fer més que lamentar que, també en aquest àmbit, el Govern del PP mostri la importància que li mereix la qualitat de l'educació dels nostres fills.

Josep Castells Baró
President de la Federació d'associacions de pares i mares de Menorca (FAPMA)