TW
0

Modalidades lingüísticas

En la edición del pasado sábado publicaba este diario un escrito que hacía referencia a la reciente publicación de un libro sobre las modalidades lingüísticas de Baleares.

Defender estas modalidades no es un ataque a la unidad de una lengua sino salir en defensa de una forma cultural que nos es propia y que nos caracteriza. Joan Font Roselló dice (www.jaumetercer.com ) : «Sa nostra intenció no ha estat mai rompre res, tampoc s'unitat de sa llengua catalana. Ara bé, tampoc la sacralisam com fan es catalanistes, que solen confondre unitat amb uniformitat. Ni tampoc negam es vincles històrics i lingüístics de Balears amb Catalunya, com fan d'altres. Entre poc i massa sa mesura hi passa…….. Noltros acceptam ses normes fabrianes com a esquelet per preservar s'estructura des mallorquí, menorquí, eivissenc … amb tota sa seva riquesa i esplendor, amb tot es seu lèxic, sa seva morfosintaxi i es seus modismes.

Reconeixem que es balear (terme que comprèn es mallorquí, menorquí i eivissenc), es català, es rossellonès i es valencià formen part des mateix tronc lingüístic i per tant no tenim cap voluntat secessionista, Senzillament volem que estiguin en peu d'igualtat com a conditio sine qua non per preservar sa branca baleàrica. I per això és important dignificar i prestigiar aquesta branca, de manera que també s'utilisi per a tots ets usos formals, a ses administracions públiques, a s'escola, en es medis de comunicació públics, a ses manifestacions culturals i a tots ets àmbits en general. Només si se prestigien en ets àmbits formals, les conservarem a llarg plaç. Si no, s'aniran adulterant gradualment fins a sa seva extinció. No mos enganem: aquesta apel·lació sistemàtica a sa sagrada unitat de sa llengua catalana amaga realment una voluntat uniformisadora».

Jo dic que defensar es nostro menorquí és una forma d' estimar Menorca. Emprar es nostros noms, ses nostres expressions, etc. es ajudar a preservar es caràcter menorquí. (Per exemple es nom català de Pep, a Menorca es tradueix per Bep).

Juan J. Gomila Félix
Mahón

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciutadella, centre comercial ¿obert?

Açò és el que em demano cada any, quan s'acaba la temporada turística i el centre de Ciutadella pateix una transformació brutal, ja que la majoria d'establiments comercials que només obren a l'estiu, apareixen amb les seves portes i mostradors folrats de paper o bé, vistos des de defora, acaben convertits en vertaders magatzems desordenats, transmetent una sensació d'abandó i tristesa que crec ben sincerament que es podria i s'hauria d'evitar, en benefici dels altres comerços que continuen oberts i de tot el poble en general.

No crec que fos massa difícil que les botigues que tenen mostrador, el deixessin muntat durant la temporada d'hivern, amb una mostra dels productes o articles que habitualment tenen a la venda (un bon exemple a seguir és el de la tenda d'Avarques Castell de davall Ses Voltes).
Penso que no és una qüestió de gastar doblers, sinó de gust, sentit estètic i bona voluntat.

Consider que els comerciants haurien de ser els primers a qui els hi hauria de preocupar la imatge que donem de Ciutadella, però no només a l'estiu, sinó durant tot l'any. Els residents i els que ens visiten durant la resta de l'any, bé ens mereixem tenir una ciutat per la que sigui agradable passejar, sigui quina sigui l'època de l'any i evitar així comentaris com el que no fa massa dies vaig llegir a un blog dedicat a gastronomia i viatges, en el que una senyora canària comentava que havia visitat Ciutadella durant l'hivern, i s'havia trobat amb una ciutat fantasma. Si volen, el comentari pot ser és una mica exagerat, però crec que si açò és la impressió que aquesta senyora es va endur, ens hauria de fer pensar a tots.

Maria Gener Fernández
Ciutadella