Una explicació
sobre aquest procés
L'Associació de directors d'ensenyament secundari de Menorca, ADESME, davant la decisió presa per la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats d'obrir expedients disciplinaris als directors de l'IES Joan Ramis i Ramis, de l'IES Pasqual Calbó i Caldés i de l'IES Cap de Llevant de Maó, manifesta el següent:
El 24 de juliol de 2013 es va rebre als tres Instituts d'Ensenyament Secundari de Menorca un requeriment del secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats, de 18 de juliol de 2013, acompanyat d'un informe del Departament d'Inspecció Educativa, segons el qual els Projectes de Tractament Integrat de Llengües (PTIL) dels IES, aprovats pel respectius Consells Escolars en el mes de juny de 2013, no complien amb les instruccions del secretari autonòmic.A l'esmentat requeriment s'instava als centres a esmenar els projectes d'acord amb les indicacions de l'informe del Departament d'Inspecció Educativa.
Com ja ha fet saber amb anterioritat, ADESME entén que les instruccions del secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats ultrapassen el marc del Decret 15/2013, introduint innovacions reglamentàries fora de l'àmbit competencial d'unes instruccions, i que per tant constituirien un acte administratiu nul de ple dret.
A més les Instruccions estan recorregudes en alçada, de manera que segons la Llei 30/92 de Procediment Administratiu, article 111.4, no havent rebut resposta, les Instruccions estarien suspeses.
Per tant volem ressaltar que amb les seves disposicions i actuacions, la Conselleria d'Educació ha creat una gran inseguretat jurídica en aquesta qüestió.
En qualsevol cas, l'aprovació i, per tant, la modificació del PTIL és competència del respectiu Consell Escolars del centre. En primer lloc en compliment de la Llei Orgànica d'Educació 2/2006 de 3 de maig, atès que el PTIL forma part del Projecte Educatiu de Centre; i en segon lloc, perquè així ho estableix el mateix Decret 15/2013. Per tot açò, sense més, els respectius equips directius dels IES no tenen capacitat legal per dur a terme la proposta de modificació requerida dels PTIL.
Malgrat això, les Direccions dels centres, complint amb el principi de jerarquia establert en totes les actuacions de l'Administració Pública, per imperatiu legal, i en compliment del requeriment del secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats de 18 de juliol de 2013, es van veure obligades en un termini molt curt de temps, de només 5 dies, a proposar modificacions dels respectius projectes de TIL dels centres en el sentit requerit.
Per tant, tal i com estava establert al punt 3 de l'apartat de conclusions del requeriment del secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats, en el termini de 5 dies, els respectius equips directius dels IES van presentar a les Comissions de Coordinació Pedagògica dels centres i als Consells Escolars una proposta d'esmenes sobre els PTIL aprovats el mes de juny de 2013.
Per fer-ho efectiu es van convocar, de forma extraordinària, tant Comissions de Coordinació Pedagògica (on està representat tot el personal docent del centre per mitjà dels seus caps de departament) com Consells Escolars (on estan representats tots els sectors de la comunitat educativa, o sigui, pares, alumnes, professorat, personal no docent i Administració), per tal de tractar les propostes d'esmenes presentades pels equips directius sobre els PTIL dels respectius centres.
El 30 de juliol de 2013, les Comissions de Coordinació Pedagògica dels IES es van reunir. Les comissions van debatre les propostes d'esmenes presentades pels equips directius i van prendre la determinació de rebutjar-les i proposar la no introducció, aquell dia, de cap esmena sobre els actuals redactats dels projectes de TIL dels centres.
De forma posterior, també el 30 de juliol de 2013, es van reunir els Consells Escolars dels centres. Els Consells Escolars van valorar les esmenes presentades pels equips directius, i van prendre també en consideració les aportacions fetes de forma prèvia per les Comissions de Coordinació Pedagògica. Tot això figura a les respectives actes de les reunions.
Els Consells Escolars van decidir per majoria qualificada de dos terços dels seus membres, rebutjar les esmenes presentades i no introduir, aquell dia, cap modificació al redactat dels PTIL aprovats el mes de juny de 2013.
Per tant, i atenent el que estava establert al punt 2 del requeriment del secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats, els centres van decidir no introduir cap de les propostes d'esmenes presentades pels respectius equips directius sobre els projectes de TIL aprovats pel Consell Escolar el mes de juny de 2013.
Amb tot l'explicat anteriorment, queda clar que en cap cas els directors dels IES Joan Ramis i Ramis, l'IES Cap de Llevant i l'IES Pasqual Calbó i Caldés, no han rebutjat les indicacions del Departament d'Inspecció Educativa en relació a l'aplicació d'esmenes als PTIL.
És una manifesta incorrecció que la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats comenti que, en virtut de la normativa vigent, hagi decidit que els projectes de TIL d'aplicació pel curs 2013-14 siguin els rectificats pel Departament d'Inspecció Educativa, ja que aquest Departament no ha rectificat els respectius projectes sinó que s'ha limitat a comunicar als centres aquells punts amb incorreccions i/o mancances, sense proposar un redactat alternatiu. Aquesta feina és la que és va encomanar als equips directius i que aquests van realitzar, diligentment, en temps i forma, seguint el requeriment del secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats.
ADESME no entén que, en el seu comunicat de dia 31 de juliol, la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, digui que, lamentablement, s'ha vist obligada a incoar un expedient disciplinari als directors dels tres IES de Maó per desobediència oberta a les ordres o instruccions d'un superior. Aquests, precisament, han atès aquestes ordres i han proposat unes esmenes als PTIL dels respectius centres.
ADESME considera una mesura totalment arbitrària i desmesurada l'obertura dels expedients disciplinaris, i molt més, la decisió d'aplicació d'una mesura cautelar com la de suspensió provisional de funcions i sou amb caràcter immediat.
Per últim, ADESME vol comunicar que considera demagògic que la Conselleria digui que es mostra oberta al diàleg per aconseguir, entre tots, millorar el sistema educatiu quan fins ara, no ha mostrat cap voluntat de diàleg i ha fet de l'imperatiu el seu temps verbal de referència.
Associació de Directors
d'Ensenyança Secundària
de Menorca (ADESME)
Respuesta al señor Rafel Andreu
El señor Rafel Andreu, director expedientado del IES Pasqual Calbó, ya ha conseguido la notoriedad que tanto anhelaba desde hace tiempo. Ha conseguido salir a hombros entre un centenar de profesores manifestados frente a la Delegación de Educación, ha salido en todos los periódicos y seguramente se convertirá en un mártir de la causa nacionalista. Misión cumplida, enhorabuena. Por otro lado, algunos todavía recordamos su fugaz paso por la política (fue el número dos de la candidatura de Unió Menorquina al Ayuntamiento de Mahón) y aún recordamos su sonoro fracaso. Una debacle electoral que le impidió conseguir el lustre y la relevancia que deseaba. Por eso, después de su fracaso electoral, se ofreció al PP, sí sí, al PP de Bárcenas, según él mismo dice, para que lo nombraran Delegado Territorial de Educación. Lo han leído bien. El señor Rafel Andreu quería ser el Delegado Territorial de Educación para aplicar el programa electoral del Partido Popular en Menorca. ¿No es sorprendente que aquel que ahora se opone con tanto afán al programa electoral del PP, fuera quien se puso a disposición del partido para aplicarlo en la isla?
Afortunadamente, el Partido Popular, con buen tino, declinó su ofrecimiento, no lo nombró Delegado de Educación y sus ansias de protagonismo quedaron frustradas. Es a partir de ese momento cuando inicia su batalla personal contra el Partido Popular y contra su programa educativo. Y empuja a otros directores a hacer lo mismo, a tirarse al precipicio y a oponerse al Decreto de Tratamiento Integrado de Lenguas (TIL).
Su revancha personal, que no ideológica, pues estaba dispuesto a aplicar el TIL y lo que fuera necesario, con tal de ser Delegado de Educación, ha provocado una tensión innecesaria en los centros educativos de la isla, que ha desembocado en el cese de funciones y sueldos de tres directores de instituto.
Seguramente el señor Rafel Andreu podrá recitar de memoria citas de Montesquieu y Rousseau, pero desconoce algo tan básico como que las leyes están para cumplirse. Ha demostrado que sus fobias personales han primado por encima de los intereses de los alumnos.
Seguramente, ha ganado muchos enteros para ser candidato del PSM en las próximas elecciones, pero ha perdido su credibilidad como director y como profesor. Mi opinión es que el señor Rafel Andreu está haciendo un triste papel, y lo que es peor, se lo está haciendo hacer a los demás.
Antoni Camps Casasnovas
diputado autonómico
del Grupo Popular
miembro de la Comisión de Educación del Parlament
A en Julián Hernández, el mestre
Estimat Julián. Em sap greu que, per dignitat, t'hagis vist obligat a precipitar el teu final com a Delegat Territorial d'Educació de Menorca i posar fi, al mateix temps, a la teva feina de mestre.Ser Delegat d'Educació a Menorca no és fàcil. Ho havies pogut comprovar en els anys que has passat com a encarregat d'escolarització amb els delegats de diferents governs: amb n'Eduard Riudavets, amb el primer pacte; en Manuel Monerris, amb el govern del PP d'en Jaume Matas i amb jo mateix, amb el segon pacte. Hem de fer equilibris entre les demandes que ens fan els centres i les possibilitats econòmiques, normatives, etc. dels nostres companys de la conselleria. A vegades Mallorca queda molt enfora. Ara, en aquests dos anys que has exercit com a Delegat, ho has viscut en primera persona. Però les dificultats es vencen fent feina amb ganes, cercant consensos i pensant que en Educació tots (alumnes, pares i mares, professorat, personal d'administració i serveis, sindicats i administració educativa) anam, tot i que amb funcions diferents, en el mateix vaixell.
No t'ho han posat gens fàcil, des de la Conselleria. Tots sabíem que amb la crisi s'haurien d'ajustar plantilles i recursos, i estàvem disposats a acceptar-ho, però no esperàvem aquesta retallada tan forta i poc raonada. D'altra banda ja vèiem venir una forta lluita en contra de la nostra llengua pròpia. Missatges com els del propi president Bauzà, del conseller de Turisme Delgado, etc. ens feien preveure un retrocés en el consens i la pau social que s'havia aconseguit en aquesta illa en el tema lingüístic.
I així ha estat. El sector més dur del PP s'ha imposat i han decantat tots aquells que qüestionaven la seva política lingüística. Caça de bruixes!
Les presses irracionals per aplicar el TIL d'una manera tan ràpida i poc coherent amb la dinàmica educativa ho ha precipitat tot: debats en els centres, reunions extraordinàries, projectes absurds, etc. El resultat: molts de nervis i el greu fet de destitució de directors de centres.
Tu, els altres ex-delegats i jo mateix, sabem que els directors dels centres fan feina amb molt d'interès per a la millora de les condicions i recursos dels seus centres. La consellera diu que són els representants de l'administració dins dels centres i que han de complir i fer complir les lleis. Tu i jo sabem que ho fan cada dia. El canvi en la concepció és que noltros pensam que els directors a qui representen és a la comunitat educativa davant l'administració i no a l'inrevés.
N'Antoni Camps, diputat autonòmic i membre de la mesa d'educació del PP diu que els directors són petits dictadors, i que el professorat que s'oposa a aquesta manera d'aplicar el TIL són uns radicals, inconformistes, etc. No sé que en deu pensar en Manuel Monerris, qui ha estat mestre, director, delegat i que actualment comparteix mesa amb n'Antoni Camps.
Tu i tots els companys i companyes de la Delegació i d'inspecció, amb qui vaig compartir quatre anys intensos però entranyables sabeu el que és fer feina en condicions adverses: allau d'immigrants, poques places escolars, demandes de centres... I ho salvàvem, o no, amb molta feina, amb il·lusió, cercant consensos i fent feina en equip... i amb bon humor. I aquí tu també has estat un mestre.
Pots jubilar-te ben satisfet per la feina feta i anar-te'n amb la cara ben alta per la proximitat que has mostrat amb tothom, pel teu interès en solucionar de la millor manera qualsevol problema i per la dignitat amb què has encarat aquesta tempesta tan irracional.
Saps, sabem, que per damunt dels partits polítics hi ha sempre les persones.
Et desig tota la sort del món en aquesta nova etapa, amic, mestre.
Joan Coll Pons
exdelegat territorial d'Educació
Ferreries
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.