TW
0

Anglès, sí. Improvisació, autoritarisme i mentides, no, gràcies!

Els docents sempre volem el millor per la formació i educació dels nostres alumnes. Prova d'això són totes aquelles activitats, propostes, projectes que feim, no obligatoris, i que són bona prova d'interès, motivació i professionalitat. Per tant, sí és important, i fins i tot necessari, que els alumnes millorin les seves capacitats i competències en anglès. De fet, ja hi ha molts centres que s'han embarcat en la major presencia de l'anglès, sigui amb els projectes Brithish Council, Seccions Europees, Pla Plurilingüe, Programes Comenius… Però això sí, ho han fet voluntàriament i perquè es senten capaços de dur-ho endavant amb èxit. Hem de tenir molt clar que els docents no han d'impartir matèries que no dominin. Molta gent del carrer des coneix la complexitat, preparació i elaboració de les activitats que els docents porten a terme al llarg de l'any, moltes vegades sense el suport promès per l'administració i, quasi sempre, suplint les mancances i entrebancs amb dedicació altruista i mirant per l'economia del centre. Miraculosament, els docents són capaços de convertir 50 cèntims en un euro, per tal que tots els alumnes tenguin accés a les activitats. Tot això, posa de manifest un tarannà dels professionals del sector que resulta exemplar i que, sovint, sol quedar en el currículum ocult (fins a quin punt les famílies i l'administració en són conscients?).Aquesta mateixa responsabilitat és el que pot fer desistir d'emprendre tasques que el docent no domina, perquè sap que això és contraproduent per a l'alumnat. I aquest és el problema amb l'aplicació precipitada del ditxós TIL. L'actitud irresponsable de la nostra administració educativa resulta incomprensible, antipedagògica, improvisada i autoritària i allò que podria ser una bondat esdevé un caramel enverinat. I dic enverinat, perquè la propaganda i l'objectiu és molt golós, però a mesura que el desemboliques i el tastes veus que el que amaga és un objectiu molt diferent: decantar el català per donar més entrada al castellà. L'anglès els importa molt poc.

Per això vull destacar diferents aspectes:

No s'ha comptat per res amb el professorat ni amb els pares.
El professorat no especialista en anglès no es sent preparat ni capacitat per aplicar-lo.
Els alumnes encara ho estan menys de preparats.

Si el problema més gran que té l'educació a la nostra comunitat és el fracàs i l'abandonament escolar, i això ensenyant en català i castellà, llengües maternes dels alumnes, què pot passar en fer-ho en anglès, llengua que coneixen poc i dominen menys?
En educació, després d'haver-los consensuat, els nous projectes educatius s'emprenen des dels nivells inferiors i, paulatinament, s'hi van incorporant la resta de nivells fins que s'acaben incorporant definitivament al sistema educatiu. Recordem la implantació de l'ensenyament en català com a llengua d'aprenentatge, que començà al nivell de 4 anys de preescolar i va necessitar 10 anys fins que va estar implantat a tota l'educació primària (i aleshores, fa 30 anys, la primària constava de 8 cursos).

Per norma general, quan es vol aplicar un nou projecte, l'administració hi dedica els recursos suficients perquè pugui tenir èxit. Darrerament, però, el que fa el Govern Balear és retallar els pressuposts i els recursos humans per assolir allò que prediquen.
Per tant si la Conselleria d'Educació Cultura i Universistat vol que els alumnes de la nostra comunitat tenguin més competències en anglès hi estic d'acord, però seguint els procesos lògics i pedagògics bàsics consensuats amb la comunitat educativa. Si no és així, no, gràcies.

Francesc Cardona Natta
Mestre d'educació infantil
i primària

Aclaraciones sobre la estación de autobuses

n 1ª Desde UPCM siempre hemos dado por sentado, una vez consensuada la ubicación definitiva de la estación o intercambiador de autobuses entre los cuatro partidos con representación en el Ayuntamiento de Ciutadella en las inmediaciones de la vía perimetral, que desde el PP Ciutadella se había comunicado y pactado esta decisión unánime a nivel municipal con el Consell, que por otra parte era lógico que la aceptara, al ser el municipio de Ciutadella el que tiene que ceder los terrenos donde se va a ubicar la estación.

2ª En consecuencia partiendo de la base de que el Consell acepta esta ubicación definitiva, es lógico que los autobuses que vienen utilizando la Plaza Menorca como si de una estación se tratase -ocupando un considerable espacio de la plaza al parar y aparcar en la misma- fueran trasladados a las inmediaciones de la vía perimetral en vez de a otra plaza, donde al fin y al cabo causarían molestias a otros vecinos, ya que si el Consell admite que la perimetral es una zona idónea para emplazar la estación definitiva también tiene que ser una zona idónea para emplazar provisionalmente los autobuses que actualmente ocupan la Plaza Menorca, previa adecuación de la zona y sus accesos.

3ª Desde UPCM avisamos al PP y al equipo de gobierno que había que desarrollar previamente al traslado una serie de actuaciones previas que requerirían cierto tiempo a la vez que les trasmitimos la urgencia en realizarlas, ya que hasta que la zona no estuviera acondicionada no se podría efectuar el traslado. También, para facilitarles el trabajo les comunicamos una serie de propuestas concretas de cómo ejecutaríamos nosotros la adecuación de la vía perimetral y los accesos a la misma, propuestas que obviamente eran susceptibles de mejorarse o modificarse, sin que hasta ahora hayamos tenido más noticias.

4ª Por lo aparecido hoy en la prensa en referencia a todo este asunto y otras impresiones que hemos recibido también hoy, parece ser que la comunicación entre el mismo PP y entre las respectivas áreas de movilidad del Ayuntamiento y el Consell no ha sido todo lo fluida y coordinada que sería deseable. Sin embargo una cosa es segura: que es totalmente incierto que el conseller Alejandre "no tenía constancia oficial del acuerdo entre PP y UPCM que ubicaba los autobuses en la Vía Perimetral" porque desde el Ayuntamiento de Ciutadella, la propia concejala de Gobernación le remitió al conseller oficio que tuvo registro de entrada en el Consell con el número 10.071 de 28-05-2013, en el que entre otras cosas textualmente se leía: "Atès que hi ha hagut acord entre els partits polítics (UPCM-PP) per tal que la ubicació provisional sigui al Passeig Passarius…"

5ª Por otra parte si la promesa ajena "de que los autobuses estarían fuera de la Plaça Menorca el 1 de junio", realmente "estaba condicionada" entre otras cosas "a que la ubicación alternativa escogida fuera la Plaça Andalucía", mucho nos tememos que tampoco se hubiera cumplido, porque "si para el traslado de una parada de autobuses" resulta que "la administración competente para autorizar este cambio es el Consell", como desde el área de Movilidad del Ayuntamiento nunca se ha llegado a solicitar el traslado a la Plaza Andalucía -ni antes ni después del 1 de junio- está claro que ese día hubiera sido completamente imposible poder trasladar nada y menos a la vista de la calma con que se lo toma el conseller de Movilidad, que ante un registro de entrada de mayo, convoca una reunión para estudiarlo en julio.

6ª Aunque no discutimos la competencia del Consell para establecer dónde se han de situar las paradas de autobuses, el problema es mucho más grave que todo eso y desde luego para lo que no tiene competencia el Consell es para obligar al Ayuntamiento a permitir la ocupación más o menos permanente de grandes espacios de dos plazas de Ciutadella que son utilizadas como si de sendas estaciones de autobuses se tratase para estacionar la flota de las diferentes compañías.

Así que -sin perder de vista que el Ayuntamiento sí tiene competencias en materia de aparcamientos y por lo tanto podría llegar a tomar medidas al respecto- no estaría demás que desde el área de movilidad del Consell fueran más comedidos en sus declaraciones y tuvieran menos parsimonia a la hora de abordar la solución de un problema que les toca asumir en cuanto al estacionamiento masivo de autobuses que es propio de una estación y no de unas plazas públicas. En Mahón hace mucho que lo hicieron.

JUNTA DIRECTIVA DE UPCM
Ciutadella