Especialment avui volem expressar la nostra solidaritat amb les víctimes dels tràgics successos en les fàbriques tèxtils de Bangladesh, trist exemple de tot allò contra el que lluitem des de fa anys. Volem mostrar la nostra repulsa davant d'aquestes realitats.
Exigim que s'assumeixin les responsabilitats corresponents i es prenguin mesures per garantir que desastres evitables com aquest no tornin a succeir. Des del moviment del Comerç Just sabem que aquestes pèssimes condicions d'explotació i inseguretat són una realitat no només a Bangladesh i en el sector tèxtil sinó també en molts altres països d'Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica i en altres sectors de producció. Per tot això volem fer una crida als consumidors per exercir el poder que tenim per canviar les injustes relacions comercials.
El panorama sembla desolador...però no tota la realitat està tenyida d'aquesta tristesa. Existeixen multitud d'alternatives, propostes positives que ens demostren que les persones tenim la capacitat de crear iniciatives i models que posen a l'ésser humà, l'entorn ambiental, el respecte, la democràcia en el centre de l'activitat econòmica.
Per això avui, com cada segon dissabte de maig, els ciutadans i les ciutadanes de Menorca celebram el Dia Mundial del Comerç Just. Avui ens unim a més d'un milió i mig de treballadors i treballadores de Comerç Just i als milions de persones que en més de 50 països diem alt i clar que hi ha altres maneres de fer economia i una altra manera d'establir relacions comercials. El Comerç Just ho demostra des de fa 60 anys. Un moviment cada vegada més consolidat i que té, només a Europa, 500 organitzacions distribuïdores i més de 4.000 botigues especialitzades.
Volem demostrar que podem endolcir-nos la vida sense amargar ningú i per això triem el sucre i els dolços com a protagonistes d'aquesta jornada. Perquè el Dia Mundial del Comerç Just és una festa però també és un moment de reivindicació en el que diem que no ens volem rendir, ni perdre l'esperança, l'optimisme, l'esperit transformador i constructiu.
Davant els salaris insuficients, l'explotació laboral, el deteriorament del medi ambient i la desigualtat que provoca el comerç internacional globalitzat, els consumidors i les consumidores optam cada vegada més per alternatives justes i ecològiques, conscients de que darrere de cada producte hi ha persones que viuen de produir-lo i de vendre'l.
El 2011 es van produir en tot el món 140.000 tones de sucre de Comerç Just, la qual cosa significa un 9% més que l'any anterior.
Són 140.000 tones de sucre cultivades per homes i dones que s'organitzen en petits grups de funcionament democràtic.
Són 140.000 tones de sucre produïdes per treballadors i treballadores que han rebut un sou digne per la seva tasca, el mateix sou per a homes i per a dones.
Són 140.000 tones de sucre lliures d'explotació laboral infantil.
Són 140.000 tones de sucre sembrades i processades sense malmetre el medi ambient.
Avui, amb aquest sucre ens endolcirem i no amargarem ningú perquè no només diem prou a aquest model depredador que ens imposen. També diem més a la construcció d'alternatives col·lectives. Celebrem una festa en la que gaudim tots i totes.
Feliç Dia Mundial del Comerç Just!
CARITAS DIOCESANA DE MENORCA
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.